loading






Mynta, jordgubb, mungbönor och vattenmelon är naturligt svalkande livsmedel, enligt den kinesiska läkekonsten. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Mynta, jordgubb, mungbönor och vattenmelon är naturligt svalkande livsmedel, enligt den kinesiska läkekonsten. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Ärlighet varar längst” och svalkande sommardrycker

Eva Sagerfors

Bröderna i den gamla folksagan visar hur girighet och ärlighet kan ge människor olika öden. Till det får vi tips från den kinesiska läkekonsten på livsmedel och goda drycker som ger svalka vid sommarvärme.

Enligt den gamla kinesiska läkekonsten har olika livsmedel värmande eller kylande karaktär. Det kan vi dra nytta av när vi känner oss för kalla eller för varma i kroppen. Medan ingefära och kanel tillhör de livsmedel som ger värme och sätter fart i kroppen, till exempel på matsmältningen, så har jordgubbar, vattenmelon, mynta och mungbönor motsatt effekt.

När vi är varma är det förstås viktigt att dricka ordentligt och då hellre vatten än sockrade drycker. Men för att få variation som också svalkar kan vi prova de här tre dryckerna, antingen rumstempererade eller kylda.

Barley water är en frisk dryck gjord på avkoket av hela korn. Den kan smaksättas med honung och citron och ger även en viss mättnad. Ett recept finns via länken.

Den finns många olika sorters mynta; alla är bra att göra te på och för att ge svalka i kroppen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

En god och somrig smakkombination är mynta och jordgubb. Genom att lägga frysta jordgubbar i avsvalnat myntaté får man en kall dryck med toner av både mynta och jordgubb. Prova även avsvalnat rött eller grönt te med olika frysta bär i.

Lei Wang, som är utbildad kinesisk läkare, berättar att mynta även har en rensande effekt på kroppen och ger bättre klarhet i huvudet. Hon tipsar också om att gnugga myntablad och sätta på tinningen för att kyla ner. 

Jordgubbar har en kylande verkan även utan att vara frysta.

En annan kylande dryck är mungbönsdryck. Mungbönor är näringsrika och passar enligt den kinesiska läkekonsten bra vid värme, vid svettningar på grund av varm omgivning, vid svullna ben, eksem och röda utslag.

Mungbönor kan rensa och svalka kroppen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Vill man bara kyla av sig i sommarvärmen kan man på mindre än en kvart göra mungbönsvatten som när det svalnat sötas med honung eller lite rårörsocker. Drycken är först klart grön, men blir sedan rödbrun och smakar som ett milt te.

Lei berättar att det som ger den kylande effekten här kommer från skalet. När man hällt av mungbönsvattnet till drycken häller man på nytt vatten på bönorna och kokar dem vidare så att de kan ätas. Allt tas tillvara. 

En mer rustik dryck, eller soppa, med en starkare förmåga att minska på hetta och fukt inifrån kroppen, får man när man kokar blötlagda mungbönor länge. Den här drycken är också bra för att driva ut gifter ur kroppen, men på grund av den långa koktiden har den en svagare kylande effekt när värmen kommer från omgivningen. Drycken är grå och grumlig, mild, lite mättande, och har en lätt bönsmak.

Även kamomill och maskros, både blommor och blad, är kylande, säger Lei. Men det kan också bli för mycket av det kylande och därför är det bra att känna efter i kroppen. Har man fått i sig för mycket av det kylande kan man bli lös i magen, förklarar hon.

Lei säger att om matsmältningen är dålig ska man vara försiktig med att äta det som är kallt, som till exempel glass och isvatten. Den som har lätt för att bli kall om händer och fötter bör dricka mindre av mungbönsdrycken.

Folksagan

Under 1800-talet och nationalromantikens tid sammanställdes i skrift många folksagor som förts vidare muntligt. I Sverige gav Gunnar Olof Hylthén-Cavallius tillsammans med George Stephens ut "Svenska folksagor och äfventyr". På samma sätt samlade Bröderna Grimm in och gav ut folksagor i Tyskland.

Folksagan "Ärlighet varar längst" finns bland annat i sagosamlingen "Svenska folksagor IV" efter uppteckningar av prosten Carl Fredrik Cavallius (vars son var ovan nämnde sagoforskare). Här återges den i en egen version. Recepten följer efter sagan.

Ärlighet varar längst

Det var en gång en man och hans hustru. De var så giriga efter pengar att de aldrig kunde få nog och det gjorde dem detsamma om de fick dem på ärligt sätt eller inte. När de dog fick de lämna alla sina rikedomar och deras två söner skulle ärva dem.

”Nu är jag rik! Och ännu rikare ska jag bli, kanske rikast i landet.” tänkte den äldste av sönerna.

Så han köpte sig ett fartyg och lastade det med dyrbarheter som han sedan tänkt sälja i världen.

Den yngste sonen tänkte att hans föräldrar inte hade varit så noga med hur de kom över sina pengar.

”Bland alla de där riksdalerna finns det säkert många som de inte har fått på ärligt sätt. Dem vill jag inte ha, för prosten har sagt att sådana pengar för olycka och förbannelse med sig.”

Han tog därför alla pengarna med sig till vattnet och slängde i dem. Sedan ropade han:

– Om det bland er finns några rättfärdigt förtjänade slantar så må de flyta upp och de andra sjunka till botten.

Tusentals slantar sjönk till botten, men en enda flöt. Den tog han upp och gav till sin bror som skulle segla ut i världen.

– Ta med dig den här riksdalern och försök förtjäna något för min räkning.

Den äldre brodern skrattade, men tog emot slanten. För den köpte han en katt som fick följa med på resan.

Foto: JacLou DL /Pixabay

Affärerna gick bra. Han köpte och sålde, och snart var skeppet fullt av silver och guld.

På väg hemåt började det storma. Skeppet drev omkring tills det nådde en okänd ö. I staden kastade köpmannen ankar och var glad att ha klarat sig och sina skatter igenom stormen. Han blev varmt mottagen i landet.

En dag blev han bjuden till kungen på middag. Där fanns allting i överflöd, men när han såg middagsbordet blev han förvånad över att all mat var övertäckt. På varje plats låg ett litet knippe ris. Han frågade en hovman om anledningen.

– Vi lider av en svår landsplåga. När doften av maten känns så kommer mängder av möss och råttor från alla vrår. De hoppar upp på borden och äter upp maten. Riset har vi för att köra bort dem.

– Märkligt, har ni inga katter? frågade köpmannen.

– Vad är det för något? undrade hovmannen.

Köpmannen förklarade att det är ett djur som tar råttor och möss och jagar bort dem så att de inte vågar komma fram igen.

– Ack, den som ändå hade sådana djur, utbrast kungen.

Köpmannen berättade att han ombord på sitt skepp hade en katt med ungar. Han erbjöd sig att hämta dem. Det ville kungen gärna.

När katten och hennes sex ungar släpptes lös i matsalen försvann alla råttorna och mössen på ett ögonblick. Sedan kunde alla sitta vid bordet och äta utan att behöva använda riset. Alla utom råttorna och mössen var glada och nöjda.

Men när köpmannen sedan tittade ut genom fönstret fick han se hur hans skepp stod i full brand.

– Mitt skepp! Allt jag äger har blivit eldens rov. Jag olycklige man! klagade han.

Då kom kungen med ett erbjudande att om han kunde få katten och hennes ungar så skulle köpmannen få lika mycket guld och silver som hade gått förlorat.

Det gick köpmannen gärna med på. Han lämnade därför katterna hos kungen och hade snart fått ett nytt, stort skepp, fullastat med guld och silver. Köpmannen tog farväl och började den långa resan hem.

Den här gången var vindarna gynnsamma och det såg ut som att de vilja hjälpa till, nu när det bara fanns rättfånget gods ombord.

Väl hemma möttes köpmannen av sin yngre bror. Brodern hälsade honom välkommen och frågade hur affärerna hade gått.

Köpmannen svarade att vinsten var liten.

– Tjänade du något på min riksdaler? undrade brodern.

Köpmannen tog då med honom till hamnen för att visa skeppet och hela dess last.

– Allt det här är ditt, sade han.

– Det är väl inte möjligt? sade den yngre brodern.

Han fick då höra hela historien. Därefter kramade han om sin äldre bror och grät av glädje.

– Ser du, Gud välsignar det som är ärligt förvärvat, men olyckan följer det som är orätt fånget, sade han.

Sedan gav han brodern hälften av allt.

– Du kommer säkert liksom jag att sky all orättfärdighet.

– Det kan du vara säker på, svarade den äldre brodern och sträckte fram sin hand.

Efter det levde de båda bröderna länge och lyckligt och lärde sina barn och barnbarn att ärlighet varar längst.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Myntaté med jordgubbar

Det här behövs

ca 10-12 blad mynta

1 liter vatten

ca 8 frysta jordgubbar eller efter smak

Gör så här

Häll kokande vatten på myntabladen och låt det dra tills det har svalnat. Lägg då i de frysta jordgubbarna. Låt det stå en stund för att börja tina och ge smak och kyla till téet.

Svalkande mungbönsdryck

Det här behövs

1 dl mungbönor

1 liter vatten

ev lite honung eller rårörsocker

Gör så här

Låt mungbönorna koka på hög värme i 10 minuter. Häll över vattnet i ett annat kärl och låt det svalna.

Häll på nytt vatten över bönorna och låt dem koka färdigt, ungefär en timma, tills de spruckit och de kan ätas.

Rör eventuellt ner honung eller rårörsocker i mungbönsvattnet. Drycken kan förvaras i kylskåp i två dagar.

Rustik mungbönsdryck/-soppa

Gör så här

Använd samma ingredienser som till mungbönsdrycken, men börja med att blötlägga mungbönorna över natten.

Häll av vattnet och koka sedan bönorna i nytt vatten i 1-2 timmar, tills de nästan löses upp. Låt det svalna. Mixa och smaksätt eventuellt med lite honung eller rårörsocker. Det som blir över kan förvaras i kylskåp i två dagar.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading






Mynta, jordgubb, mungbönor och vattenmelon är naturligt svalkande livsmedel, enligt den kinesiska läkekonsten. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Mynta, jordgubb, mungbönor och vattenmelon är naturligt svalkande livsmedel, enligt den kinesiska läkekonsten. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Ärlighet varar längst” och svalkande sommardrycker

Eva Sagerfors

Bröderna i den gamla folksagan visar hur girighet och ärlighet kan ge människor olika öden. Till det får vi tips från den kinesiska läkekonsten på livsmedel och goda drycker som ger svalka vid sommarvärme.

Enligt den gamla kinesiska läkekonsten har olika livsmedel värmande eller kylande karaktär. Det kan vi dra nytta av när vi känner oss för kalla eller för varma i kroppen. Medan ingefära och kanel tillhör de livsmedel som ger värme och sätter fart i kroppen, till exempel på matsmältningen, så har jordgubbar, vattenmelon, mynta och mungbönor motsatt effekt.

När vi är varma är det förstås viktigt att dricka ordentligt och då hellre vatten än sockrade drycker. Men för att få variation som också svalkar kan vi prova de här tre dryckerna, antingen rumstempererade eller kylda.

Barley water är en frisk dryck gjord på avkoket av hela korn. Den kan smaksättas med honung och citron och ger även en viss mättnad. Ett recept finns via länken.

Den finns många olika sorters mynta; alla är bra att göra te på och för att ge svalka i kroppen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

En god och somrig smakkombination är mynta och jordgubb. Genom att lägga frysta jordgubbar i avsvalnat myntaté får man en kall dryck med toner av både mynta och jordgubb. Prova även avsvalnat rött eller grönt te med olika frysta bär i.

Lei Wang, som är utbildad kinesisk läkare, berättar att mynta även har en rensande effekt på kroppen och ger bättre klarhet i huvudet. Hon tipsar också om att gnugga myntablad och sätta på tinningen för att kyla ner. 

Jordgubbar har en kylande verkan även utan att vara frysta.

En annan kylande dryck är mungbönsdryck. Mungbönor är näringsrika och passar enligt den kinesiska läkekonsten bra vid värme, vid svettningar på grund av varm omgivning, vid svullna ben, eksem och röda utslag.

Mungbönor kan rensa och svalka kroppen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Vill man bara kyla av sig i sommarvärmen kan man på mindre än en kvart göra mungbönsvatten som när det svalnat sötas med honung eller lite rårörsocker. Drycken är först klart grön, men blir sedan rödbrun och smakar som ett milt te.

Lei berättar att det som ger den kylande effekten här kommer från skalet. När man hällt av mungbönsvattnet till drycken häller man på nytt vatten på bönorna och kokar dem vidare så att de kan ätas. Allt tas tillvara. 

En mer rustik dryck, eller soppa, med en starkare förmåga att minska på hetta och fukt inifrån kroppen, får man när man kokar blötlagda mungbönor länge. Den här drycken är också bra för att driva ut gifter ur kroppen, men på grund av den långa koktiden har den en svagare kylande effekt när värmen kommer från omgivningen. Drycken är grå och grumlig, mild, lite mättande, och har en lätt bönsmak.

Även kamomill och maskros, både blommor och blad, är kylande, säger Lei. Men det kan också bli för mycket av det kylande och därför är det bra att känna efter i kroppen. Har man fått i sig för mycket av det kylande kan man bli lös i magen, förklarar hon.

Lei säger att om matsmältningen är dålig ska man vara försiktig med att äta det som är kallt, som till exempel glass och isvatten. Den som har lätt för att bli kall om händer och fötter bör dricka mindre av mungbönsdrycken.

Folksagan

Under 1800-talet och nationalromantikens tid sammanställdes i skrift många folksagor som förts vidare muntligt. I Sverige gav Gunnar Olof Hylthén-Cavallius tillsammans med George Stephens ut "Svenska folksagor och äfventyr". På samma sätt samlade Bröderna Grimm in och gav ut folksagor i Tyskland.

Folksagan "Ärlighet varar längst" finns bland annat i sagosamlingen "Svenska folksagor IV" efter uppteckningar av prosten Carl Fredrik Cavallius (vars son var ovan nämnde sagoforskare). Här återges den i en egen version. Recepten följer efter sagan.

Ärlighet varar längst

Det var en gång en man och hans hustru. De var så giriga efter pengar att de aldrig kunde få nog och det gjorde dem detsamma om de fick dem på ärligt sätt eller inte. När de dog fick de lämna alla sina rikedomar och deras två söner skulle ärva dem.

”Nu är jag rik! Och ännu rikare ska jag bli, kanske rikast i landet.” tänkte den äldste av sönerna.

Så han köpte sig ett fartyg och lastade det med dyrbarheter som han sedan tänkt sälja i världen.

Den yngste sonen tänkte att hans föräldrar inte hade varit så noga med hur de kom över sina pengar.

”Bland alla de där riksdalerna finns det säkert många som de inte har fått på ärligt sätt. Dem vill jag inte ha, för prosten har sagt att sådana pengar för olycka och förbannelse med sig.”

Han tog därför alla pengarna med sig till vattnet och slängde i dem. Sedan ropade han:

– Om det bland er finns några rättfärdigt förtjänade slantar så må de flyta upp och de andra sjunka till botten.

Tusentals slantar sjönk till botten, men en enda flöt. Den tog han upp och gav till sin bror som skulle segla ut i världen.

– Ta med dig den här riksdalern och försök förtjäna något för min räkning.

Den äldre brodern skrattade, men tog emot slanten. För den köpte han en katt som fick följa med på resan.

Foto: JacLou DL /Pixabay

Affärerna gick bra. Han köpte och sålde, och snart var skeppet fullt av silver och guld.

På väg hemåt började det storma. Skeppet drev omkring tills det nådde en okänd ö. I staden kastade köpmannen ankar och var glad att ha klarat sig och sina skatter igenom stormen. Han blev varmt mottagen i landet.

En dag blev han bjuden till kungen på middag. Där fanns allting i överflöd, men när han såg middagsbordet blev han förvånad över att all mat var övertäckt. På varje plats låg ett litet knippe ris. Han frågade en hovman om anledningen.

– Vi lider av en svår landsplåga. När doften av maten känns så kommer mängder av möss och råttor från alla vrår. De hoppar upp på borden och äter upp maten. Riset har vi för att köra bort dem.

– Märkligt, har ni inga katter? frågade köpmannen.

– Vad är det för något? undrade hovmannen.

Köpmannen förklarade att det är ett djur som tar råttor och möss och jagar bort dem så att de inte vågar komma fram igen.

– Ack, den som ändå hade sådana djur, utbrast kungen.

Köpmannen berättade att han ombord på sitt skepp hade en katt med ungar. Han erbjöd sig att hämta dem. Det ville kungen gärna.

När katten och hennes sex ungar släpptes lös i matsalen försvann alla råttorna och mössen på ett ögonblick. Sedan kunde alla sitta vid bordet och äta utan att behöva använda riset. Alla utom råttorna och mössen var glada och nöjda.

Men när köpmannen sedan tittade ut genom fönstret fick han se hur hans skepp stod i full brand.

– Mitt skepp! Allt jag äger har blivit eldens rov. Jag olycklige man! klagade han.

Då kom kungen med ett erbjudande att om han kunde få katten och hennes ungar så skulle köpmannen få lika mycket guld och silver som hade gått förlorat.

Det gick köpmannen gärna med på. Han lämnade därför katterna hos kungen och hade snart fått ett nytt, stort skepp, fullastat med guld och silver. Köpmannen tog farväl och började den långa resan hem.

Den här gången var vindarna gynnsamma och det såg ut som att de vilja hjälpa till, nu när det bara fanns rättfånget gods ombord.

Väl hemma möttes köpmannen av sin yngre bror. Brodern hälsade honom välkommen och frågade hur affärerna hade gått.

Köpmannen svarade att vinsten var liten.

– Tjänade du något på min riksdaler? undrade brodern.

Köpmannen tog då med honom till hamnen för att visa skeppet och hela dess last.

– Allt det här är ditt, sade han.

– Det är väl inte möjligt? sade den yngre brodern.

Han fick då höra hela historien. Därefter kramade han om sin äldre bror och grät av glädje.

– Ser du, Gud välsignar det som är ärligt förvärvat, men olyckan följer det som är orätt fånget, sade han.

Sedan gav han brodern hälften av allt.

– Du kommer säkert liksom jag att sky all orättfärdighet.

– Det kan du vara säker på, svarade den äldre brodern och sträckte fram sin hand.

Efter det levde de båda bröderna länge och lyckligt och lärde sina barn och barnbarn att ärlighet varar längst.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Myntaté med jordgubbar

Det här behövs

ca 10-12 blad mynta

1 liter vatten

ca 8 frysta jordgubbar eller efter smak

Gör så här

Häll kokande vatten på myntabladen och låt det dra tills det har svalnat. Lägg då i de frysta jordgubbarna. Låt det stå en stund för att börja tina och ge smak och kyla till téet.

Svalkande mungbönsdryck

Det här behövs

1 dl mungbönor

1 liter vatten

ev lite honung eller rårörsocker

Gör så här

Låt mungbönorna koka på hög värme i 10 minuter. Häll över vattnet i ett annat kärl och låt det svalna.

Häll på nytt vatten över bönorna och låt dem koka färdigt, ungefär en timma, tills de spruckit och de kan ätas.

Rör eventuellt ner honung eller rårörsocker i mungbönsvattnet. Drycken kan förvaras i kylskåp i två dagar.

Rustik mungbönsdryck/-soppa

Gör så här

Använd samma ingredienser som till mungbönsdrycken, men börja med att blötlägga mungbönorna över natten.

Häll av vattnet och koka sedan bönorna i nytt vatten i 1-2 timmar, tills de nästan löses upp. Låt det svalna. Mixa och smaksätt eventuellt med lite honung eller rårörsocker. Det som blir över kan förvaras i kylskåp i två dagar.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024