Traditionell kinesisk medicin: Därför är vattenmelon och mungbönor bra sommarmat
Sommaren är vattenmelonens högtid. Frukten som egentligen är ett gigantiskt bär tillhör familjen gurkväxter och har 5000 år gamla anor. Den har en svalkande och renande effekt på kroppen. Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times


När mina patienter klagar på att det är jobbigt med värmen brukar jag råda dem att äta vattenmelon och dricka mungbönsdricka. Vattenmelon är ett måste hos alla kinesiska familjer under den heta, fuktiga sommaren och den är mycket mer än bara uppfriskande och välsmakande.

Enligt kinesisk medicin kyler vattenmelonen ner kroppen, och kan transportera ut hetta från hjärtat via njurarna och urinen. Den fuktar tarmarna och har en urindrivande verkan.

Vattenmelon är lämplig när man känner sig mycket törstig, vid svettningar, om urinen är varm och koncentrerad, vid torr avföring och vid halsont. Den renar kroppen och verkar även mot oro, har effekt mot tungblåsor, munsår, diabetes och högt blodtryck. Den innehåller också mycket näring och är samtidigt kalorisnål.

Mungbönor är också extra nyttigt att äta på sommaren, eftersom den minskar hetta och fukt i kroppen, och är näringsrik. Ät mungbönor vid värme, vid svettningar till följd av hett klimat, vid eksem och röda utslag, vid konstant törst och hunger.

Man kan göra en dryck av mungbönor och man kan även grodda mungbönor året om.

Av mungbönor kan man göra dryck och soppa, och även grodda. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Mungbönsdryck

Lägg mungbönorna i blöt i rikligt med vatten över natten. Häll av vattnet, koka bönorna i en kastrull med drygt tio gånger så mycket vatten eller mer. Koka tills bönorna nästan löses upp (1-2 timmar) och låt svalna.

Smaksätt eventuellt genom att blanda i lite rårörsocker eller honung. Nu är drycken klar! Ta till vara på allt, även det lite tjockare i botten. Om du vill kan du äta det som soppa. Det som blir över kan förvaras i kylen i två dagar.

Groddning

Man kan även grodda mungbönor och äta året runt – nyttigt och gott! Lägg i blöt över natten, häll sedan av vattnet och skölj en gång om dagen i 2-3 dagar. Ät sedan som de är eller blanda i sallader med mera.

Lei Wang är utbildad läkare i traditionell kinesisk medicin med över 30 års erfarenhet. Hon tog examen 1983 efter fem års studier vid Traditional Chinese Medicine (TCM) vid Beijing TCM Academy i Kina. I studierna ingick även omfattande kurser i modern skolmedicin.

Sedan 1991 har Lei arbetat i egen mottagning i Göteborg. Hon arbetar främst med TCM-diagnostik, akupunktur, öronakupunktur, örtmedicin, rådgivning i kostterapi och allmän hälsokonsultation.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.