VD


Ny VD 2016 för svenska och kinesiska Epoch Times i Norden är entreprenören och filantropen Vasilios Zoupounidis.

Entreprenörskap

Vasilios har både nominerats till och mottagit flertalet priser, huvudsakligen för sitt entreprenörskap. Bland annat har han i november 2011 mottagit Hans Majestäts Carl XVI Gustafs entreprenörspris Årets Nybyggare, Pionjär. År 2010 var han regional finalist i vad som kallas världens största entreprenörstävling, Ernst & Youngs Entrepreneur of The Year.

Att Vasilios brinner för entreprenörskap visar sig i de olika åtaganden han har. Han är bland annat styrelseledamot i ALMI regionalt och Företagarna lokalt. Sales Competence Sweden AB, ett av Vasilios företag, ingick i den första gruppen företag som valdes ut som “Framtidsföretag” i statens satsning på tillväxtbolag.

För sitt entreprenörskap porträtteras han i Entreprenörsboken, volym II.

Mänskliga rättigheter och fattigdom

Vasilios är som entreprenör mån om att bekämpa fattigdom. Hans föräldrar flydde själva 1971 fattigdom i diktaturens Grekland, tillsammans med sina tre söner.

Idag vill han hjälpa andra att arbeta sig ur misär och Vasilios har valt att vara donator till organisationen Hand in Hand.

Genom Hand in Hand, med hjälp till självhjälp, erhåller fattiga invånare i utvecklingsländer utbildning och mikrolån för att kunna bli egna företagare. På så sätt lyckas de försörja sig själva och sina familjer, och ta sig ur fattigdomens grepp av egen kraft.

Vasilios har sedan unga år även haft ett stort intresse av Kina och traditionell kinesisk kultur. Han har studerat traditionell kinesisk medicin och jobbat som akupunktör. Under närmare 20 år har han på olika sätt, och genom olika organisationer och nätverk, jobbat med mänskliga rättigheter med fokus på Kina.

Kultur

Vasilios är även en stark förespråkare för traditionell kultur, måleri och scenkonst.

Han är mecenat till flera kulturella institutioner och organisationer, bland annat som medlem i Kungliga Operans Donationsfond under ett antal år. Han stöttar också det New York-baserade danskompaniet Shen Yun Performing Arts – världens främsta kulturbärare inom traditionell kinesisk dans.

År 2012 mottog Vasilios priset ”I mänsklighetens och kulturens tjänst” för det han tillfört kulturen. Priset delades ut i Grekland i form av en byst av Alexander den store.