Moralkakor: ”Gamle farfar och barnbarnet” och krämig chokladglass med rostade nötter
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Bröderna Grimms saga är tänkvärd och påminner oss om flera ordspråk. Till det bjuder vi på en smakrik glass för chokladälskaren, utan vitt socker eller laktos.

Den här lyxiga chokladglassen gör vi på naturliga ingredienser och med honung som sötning. Kokosmjölk och ägg gör den krämig och den får sedan sin karaktär av lite salt, rostade nötter och chokladbitar.

Glassen är en variant på ett recept i Kelsey Ales ”Paleo sweets”, och kan göras med eller utan glassmaskin.

Berättartradition

De tyska bröderna Wilhelm (1786-1859) och Jacob Grimm (1785-1863) är kända i hela världen för sina sagor. De gjorde även betydande insatser för det tyska språket.

Wilhelm lär ha varit den som satte den litterära prägeln på sagorna, medan Jacob var det uppslagsrika geniet.

Bröderna samlade in sina sagor från olika håll, ofta från muntlig tradition. Detta var grunden till den berömda samlingen Kinder- und Hausmärchen (1812-1814).

De välbekanta sagorna om Snövit, Hans och Greta, Askungen, Mästerkatten i stövlarna, Törnrosa, Rödluvan och många fler kommer alla från bröderna Grimm.

Sagan Gamle farfar och barnbarnet, hör inte till de mer kända. Den är kort och väl tänkvärd, och finns utgiven i sagosamlingen Fler sagor att läsa och berätta av Harriette Söderblom, 1995. Mestadels innehåller boken kortare folksagor. Söderblom uppmuntrar i förordet att använda sagorna som underlag för berättande.

Här återges sagan något ändrad. Receptet följer efter sagan.

Gamle farfar och barnbarnet

Det var en gång en gammal, gammal man. Hans ögon hade blivit skumma och han hörde illa. Han hade svårt att gå och både hans armar och händer skakade.

Mannen bodde med sin son och hans hustru.

På grund av att han inte kunde kontrollera sina händer och armar hände det ibland när han satt till bords att han spillde. När han så en gång råkade spilla soppa från skeden som han skulle föra till munnen, tyckte sonen och hans hustru att det såg så otrevligt ut. De beslöt att den gamle skulle få äta för sig själv i en vrå borta vid ugnen.

En dag när han satt där och åt av det snåla mål som hans sonhustru hade givit honom tappade han tallriken i golvet så att den gick i tusen bitar. Sonhustrun skällde och bråkade över den trasiga tallriken, men den gamle bara suckade. Efter det fick han äta på en ful tallrik av trä.

Paret hade en liten son, och en dag tog han en träbit som han började skära i med en kniv.

– Vad ska du göra? frågade fadern.

– Jag ska göra ett par trätallrikar, som far och mor får äta på när jag blir stor, svarade den unge sonen.

Man och hustru såg på varandra utan att säga något. De förstod hur illa de hade behandlat den gamle.

Efter den stunden fick han sitta på hedersplatsen vid bordet, och det var ingen som bekymrade sig över om han råkade spilla lite.

Foto: Pexels

Chokladglass med sälta, rostade nötter och chokladbitar

Det här behövs

4 dl kokosmjölk

1 dl hackade hasselnötter

1 dl (50 g) chokladbitar, gärna 70 procent

3 äggulor

3-4 msk kakao

4 msk honung

nypa salt

1 tsk vaniljpulver

Gör så här

Vispa ihop äggulor, kakao, honung och salt i en bunke. Värm kokosmjölken på medelvärme, tills den börjar sjuda.

Häll kokosmjölken försiktigt i en smal stråle i chokladblandningen. Rör om samtidigt. Häll sedan över allt i kastrullen och värm på låg värme under omrörning. Värm tills blandningen tjocknar, som en vaniljsås. Det kan ta 15-20 minuter. Vispa i vaniljpulvret.

Häll smeten i en form och låt den svalna helt.

Grovhacka nötterna och rosta i en het, torr stekpanna. Skalet på hasselnötter får man bort genom att gnugga de rostade nötterna i en handduk.

Ställ formen i frysen i en timme. Häll sedan över i en glassmaskin och följ anvisningarna för den, eller låt den stå i frysen och rör om regelbundet i smeten tills den blivit ganska fast. Man kan även hälla smeten i formar för att göra glasspinnar av den. 

Rör ner hackade hasselnötter och grovhackad choklad.

Låt stå i frysen i minst ytterligare en timme innan servering. Den kan gärna stå över natten, men ta då fram den en stund innan.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.