Mammabloggen: Fel bakverk på fel dag – jag får bakläxa
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Det är inte så ofta jag bakar till fika, men när jag nu gjorde det möttes jag av blandade känslor. Jag fick bakläxa, i dubbel bemärkelse. Även sonen råkade ut för extra kökstimmar. Det visade sig vara mycket lyckat.

Jo, visst var den god, och till och med mycket god, enligt två av tre barn, men det var inte vad de hade sett fram emot och väntat sig just den dagen. Det är inte ofta jag gör gofika mitt i veckan, och inte så ofta det händer på helgen för den delen. Det gör det ju också mer speciellt. Den här gången ville jag prova en cheesecake som verkade så god. Det var fikon i och ett färskt fikon som garnering uppe på. Jag tror aldrig att jag har köpt ett färskt fikon förut, så bara det var ju speciellt.

Ett speciellt fikon. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Jo, visst blev de glada när de kom hem från skolan i tisdags, men det skulle ju ha varit semlor på självaste Fettisdagen. Cheesecaken var ingen semla.

Det var ju inte så att jag hade missat att det var Fettisdagen. Helgen innan hade vi ätit en ”semlig” mandelpaj, så jag tyckte nog att vi redan hade klarat av det där med semlor. Men främst tänkte jag att både barn och make troligtvis får semlor i skolan/på fritids och på jobbet, så då tyckte jag att det fick räcka. Det händer ju titt som tätt att det firas med bakverk i skolan. När alla var samlade hemma visade det sig dock att det bara var maken som fått sig en semla under dagen. Ojojoj, 8-åringen kände sig nästan lurad. Är det inte så att man faktiskt är garanterad en semla på självaste dagen för semlor? Och så får man noll semlor...

Istället för att panikhandla färdiga semlor samma dag för att snabbt gottgöra fadäsen chansade jag på att barnen skulle bli nöjda med en god kompromiss. Förr om åren har vi bakat egna semlor. Det brukar bli nog så gott och så är det ju roligt att baka ihop. Jo, förslaget att baka semlor på lördag godtogs.

Jag tycker att det känns roligare att ställa till med något extra om det får vara speciellt, och det skulle inte vara lika speciellt om barnen redan hade fått semlor. Så jag tog rakryggad min bakläxa och vi fick en rolig bakstund ihop. Semmelbullarna åt vi nygjorda tillsammans med hemgjord mandelmassa med honung i. Gott!

En fin sak med att baka själv är att jag vet precis vilka ingredienserna är. Jag kan välja ekologiskt och jag kan välja att ha i lite fibrer om jag vill. Men jag vet ju också att om man alltid får hemgjort så kan det locka att få köpt, så jag passade på att fråga 11-åringen vad han tyckte om semlorna. Jo, han gillade dem. Han sade också att det kändes mer speciellt att baka semlorna och vänta på att de ska bli klara, än att bara få en som är färdigköpt. Det blir liksom bara en semla då och inget särskilt med den (förutom att den kunde komma från vårt fantastiska bageri här i närheten). Det tyckte jag var roligt att höra. Det utesluter förstås inte att vi någon gång kan köpa semlor om vi vill det.

Olika matpreferenser

Samma vecka fick även 11-åringen bakläxa, eller snarare matläxa. Våra barn gillar inte all mat. Det kan bli olika lösningar på det, men en kväll nyligen ledsnade jag på 11-åringen som bara muttrade och var ”svår”. Jag sade åt honom att han fick ordna middagen dagen därpå. Jag visste inte alls hur ett sådant spontant grepp skulle landa hos den förmodligen rätt hungrige gossen, men han sken upp och hämtade genast kokboken.

Vad han fick i sig den kvällen minns jag inte, men han bläddrade med liv och lust i kokboken. Glatt överraskad bestämde jag mig för att jag absolut kunde åka och handla det som skulle behövas om vi inte hade det hemma. Han föll för en bild på köttfärslimpa med ugnsgrönsaker och talade varmt om morfars goda köttfärslimpor som han brukar bjuda på när vi är där.

När sonen kom hem från skolan nästa dag var han ivrig att börja med matlagningen. Han läste noga i kokboken, gjorde alla moment så noga, dukade och tog själv ut formen ur ugnen. Det var förstås jättegott och han var mäkta stolt.

Dessutom snyggt garnerat. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Kanske är det dags nu för en ny rutin i familjen, med matlagningsdagar för barnen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.