Läkaren Ai Fen som varnade kollegorna om KKP-viruset försvunnen
Medicinsk personal som har på sig hazmatdräkter för att skydda sig mot covid-19 på en feberklinik på Huanggang Zhongxinsjukhuset i Huanggang i Kinas centrala Hubeiprovins, den 26 mars, 2020. Foto: Noel Celis, AFP via Getty Images


Den läkare i Wuhan som uppger att hon var den första som varnade sina kollegor om KKP-virusutbrottet i regionen har rapporterats saknad, bara veckor efter att offentligt ha kritiserat den kinesiska regimen för att mörklägga och felhantera det som nu har blivit en global pandemi.

Ai Fen, läkare och chef på akuten vid Wuhans centralsjukhus, har saknats i flera dagar, enligt en rapport i ”60 Minutes Australia” den 31 mars. Uppgifter om hennes försvinnande kommer bara två veckor efter det att hon berättat att myndigheterna hindrat henne och hennes kollegor från att varna omvärlden om KKP-viruset.

”Hon är nu försvunnen, det är okänt var hon befinner sig”, rapporterar det undersökande tv-programmet. Man befarar att hon kan ha blivit arresterad för att ha talat ut.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Ai Fen avslöjade i mars att det var hon som gav en diagnosrapport om viruset till sin kollega Li Wenliang, den 34-årige ögonläkare som var bland de första att gå ut offentligt med information om utbrottet i Wuhan.

Li skrev den 30 december 2019 i en chat-grupp på WeChat, med hundratals av hans tidigare studentkamrater, ”Sju SARS-liknande fall från Huanans djurmarknad har bekräftats”. I inlägget lade han upp en skärmdump av diagnosrapporten. Lis information kom ut en dag innan Wuhans hälsomyndigheter offentliggjorde att det upptäckts ett mystiskt lunginflammationsutbrott.

Trots att Li påminde om att informationen inte skulle spridas utanför gruppen, fick en skärmdump av inlägget, med hans fullständiga namn, inom kort snabb spridning på internet. Den 3 januari varnades han tillsammans med sju andra läkare skarpt av polisen för ”ryktesspridning” online. Enligt polisrapporten hade han brutit mot lagen.

En kort tid senare smittades Li själv av viruset när han opererade en asymtomatisk patient för glukom. Han dog i covid-19 den 7 februari.

Ai sade strax innan hennes påstådda försvinnande att polisen inte hade sökt upp henne, men att hon fått ”oerhört hårda förmaningar, som aldrig tidigare förekommit” från sina chefer.

– Många, många gånger har jag önskat att vi kunde vrida tillbaka tiden, sade hon till Chinese magazine Portrait, och tillade att hon ångrade att hon inte berättat för fler läkare om faran.

– Om jag visste hur det skulle se ut idag skulle jag ha spridit det vitt och brett, oavsett om jag kritiserades eller ej. Någon måste stå upp och säga sanningen … Det måste finnas olika röster i världen, eller hur!”, sade hon.

Strax efter att 60 Minutes Australias program sänts postades ett kryptiskt inlägg på Ais Weibokonto – det första sedan den 16 mars då ett meddelande postades som sade att hon var på jobbet som vanligt, rapporterar Radio Free Asia.

Det mystiska inlägget på söndagen visade en bild tagen från Jianghan Road i Wuhan med texten, ”En flod. En bro. En väg. Ett klockspel.”

Epoch Times har inte oberoende kunnat verifiera Ais försvinnande eller var hon befinner sig, men flera kinesiska medborgare – inklusive medborgarjournalister, forskare och affärsmän – har tystats och förtryckts av regimen för att ha försökt avslöja den verkliga situationen om KKP-virusutbrottet som startade i Wuhan.

Den amerikanske kongressledamoten Jim Banks uppmanade USA:s utrikesdepartement i ett brev på tisdagen, att pressa Kina till att undersöka försvinnandet av de kinesiska medborgarna Fang Bin, Chen Qiushi och Li Zehua, som alla försvann efter att ha tagit och publicerat bilder och videos som avslöjar KKP-virusets verkliga påverkan.

Banks sade till Epoch Times i förra veckan att Pekingregimen borde betala ett ”högt pris” för sin mörkläggning av den dödliga KKP-viruspandemin.

– Vi måste hålla Kina ansvarigt och få dem att betala, sade han.

Cathy He och Eva Fu bidrog till artikeln.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.