Visselblåsaren som först avslöjade virusutbrottet död i sjukdomen
Läkaren arbetade på sjukhuset i Wuhan där patienter med coronaviruset behandlades
Li Wenliang arbetade som läkare på ett sjukhus i Wuhan. Foto: Privat, Li Wenliang


Li Wenliang, en av de åtta visselblåsarna som var först med att publicera information om ett "SARS-liknande" utbrott i december 2019 och som senare blev varnad av kinesiska myndigheter, dog av coronaviruset på kvällen den 6 februari, enligt statliga medier. Han blev 34 år.

Han och flera andra läkare i Wuhan, utbrottets epicentrum, varnade allmänheten om sjukdomen innan myndigheterna själva gått ut och bekräftat utbrottet.

Statlig media rapporterade initialt vid halv tio på torsdagkvällen att Li dött. Men kl. 02.25 den 7 februari, publicerade den kinesiska tidningen Caixin en rapport där de citerade källor på sjukhuset där Li behandlades att han fortfarande höll på att återupplivas. Rapporten uppgav att Li genomgick en ECMO-operation kl 21.00 på torsdagen.

Vid midnatt uppgav vårdpersonal på sjukhuset att han fortfarande var vid liv, men i ett kritiskt tillstånd.

Kl 03.00 började nätanvändare klaga över att kinesiska myndigheter tog bort nyhetsartiklar och inlägg på sociala medier relaterade till Lis död. I ett inlägg publicerat på sociala media strax före 04.00, rapporterade People’s Daily att han dog kl 02.58 på fredagen.

Avslöjar sanningen 

Den 30 december 2019 publicerade Li ett meddelande på WeChat, en populär social medieplattform, om att sju patienter på Wuhan Central Hospital, där han arbetade, hade diagnosticerats med en lunginflammationsliknande sjukdom och var satta i karantän. Han publicerade meddelandet i en chattgrupp för studenter på sin medicinskola.

Li, som arbetade som ögonläkare på sjukhuset, ville varna sina tidigare klasskamrater och vänner om sjukdomen eftersom alla de sju patienterna hade besökt Huanan Seafood Market. Kinesiska myndigheter har sedan dess sagt att marknaden kan vara källan till utbrottet, även om de fortfarande undersöker saken.

En skärmdump av hans meddelande blev viralt på Kinas internet inom några timmar.

Li Wenliang. Foto: Privat

Enligt den statliga median Beijing Youth Daily kallades Li in av tjänstemän på sjukhuset och ombads att förklara situationen den 31 december. Senare samma dag meddelade Wuhans myndigheter att ett okänt lunginflammationsutbrott inträffat.

Den 1 januari sade tjänstemän i Wuhan i ett uttalande som publicerades på Weibo, en Twitter-liknande plattform, att de hade ”vidtagit rättsliga åtgärder” mot åtta personer, inklusive Li, som hade ”spridit rykten” om sjukdomen, som ”orsakat negativ påverkan på samhället”.

Två dagar senare kallade Wuhan-polisen in Li till polisstationen, där han fick en varning för ”ryktesspridning”. Li tvingades underteckna ett ”bekännelseuttalande”, där han lovade att han inte skulle begå fler ”olagliga handlingar”.

Efter att ha släppts från polisstationen fick Li återvända till arbetet. En av hans patienter var smittad av coronaviruset, och överförde viruset till honom.

Smittades av viruset

Den 10 januari började Li hosta. Den 12 januari lades han in på sjukhus. Hans tillstånd försämrades snabbt. Inom kort sattes han på syrgas och skickades till intensivvårdsavdelningen för behandling.

Den 31 januari publicerade Li sitt första inlägg på Weibo sedan han återvänt från polisstationen. Han berättade hur myndigheterna pressade honom för att hålla tyst.

Efter det dök Li upp i flera kinesiska medieintervjuer, där han ständigt upprepade: ”Det är mycket viktigt att låta allmänheten få veta sanningen” för att förhindra att fler människor drabbas av viruset.

Den 1 februari diagnosticerades han med viruset. Båda hans föräldrar blev också smittade.

En läkare desinficeras av kollegor på ett sjukhus i Wuhan, Kina den 3 feb. 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

Det nya coronaviruset (2019-nCoV) tillhör samma familj av patogener som SARS (svårt akut respiratorisk sjukdom), en smittsam sjukdom som först bröt ut i Kina och dödade hundratals under 2003; och MERS-coronavirus (Middle Eastern Respiratory Syndrome corona virus), en viral andningssjukdom som har dödat mer än 500 människor världen över sedan 2012.

Den första patienten i Wuhan uppvisade symtom i början av december. Några veckor senare inträffade ett fall av överföring från människa till människa.

Men myndigheterna informerade inte allmänheten om att viruset var smittsamt förrän den 20 januari. Viruset har sedan dess spridit sig över hela Kina och till över två dussin länder, med över 500 officiellt rapporterade dödsfall i Kina. Hälsoexperter och lokalinvånare har lämnat vittnesmål som antyder att det verkliga antalet infektioner och dödsfall är betydligt högre än vad myndigheterna säger.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss