Den kinesiska regimen skärper greppet om den information som går ut om coronavirusutbrottet, i ett försök att kontrollera bilden av den eskalerande epidemin där antalet smittade och döda ökar dagligen.
Olika domstolar över hela landet har utfärdat regler eller riktlinjer vad gäller ”ryktesspridning” om sjukdomen. Samtidigt har regeringen utfärdat order om censur på lokala medier som rapporterar om krisen, rapporterade Radio Free Asia (RFA) den 3 februari.
Åtgärderna kommer mitt under den eskalerande kritiken, både hemma och utomlands, mot kommunistregimens misskötsel av utbrottet, där vanliga medborgare, experter och kommentatorer anklagar regimen för att dölja den verkliga omfattningen av krisen, i syfte att behålla kontrollen över den sociala ordningen i landet.
Ett nytt meddelande från högsta domstolen i den nordöstra provinsen Heilongjiang varnade för att alla som sprider rykten om utbrottet som "uppmanar till separatism, skadar nationell sammanhållning eller undergräver statsmakten" kan dömas till så mycket som 15 års fängelse.
Domstolen sade också att alla som avsiktligt sprider sjukdomen kan dömas till dödsstraff, (men de uppgav ingen detaljerad information).
Pekings högsta domstol sade att den skulle stödja ett nedslag på ryktesspridning, som en del av ansträngningarna för att "skydda social stabilitet”.
Nyligen resulterade en polisaktion mot en grupp "ryktesspridare" i Wuhan, i en motreaktion från allmänheten och sällsynt kritik från landets högst rankade domstol.
Den 1 januari sade tjänstemän i Wuhan i ett uttalande som publicerades på Weibo, en Twitter-liknande plattform, att de hade "vidtagit rättsliga åtgärder" mot åtta personer som hade "spridit rykten" om den lunginflammations-liknande sjukdomen, vilket "orsakat negativ påverkan på samhället”.
"Internet är inte ett område som står bortom lagen ... Alla olagliga handlingar som fabricerar, sprider rykten och stör den sociala ordningen kommer att straffas av polis enligt lagen, med nolltolerans”, sade polisen i Wuhan.
Enligt lokala medier var det här "ryktet" ett inlägg som publicerades på den kinesiska appen WeChat, av en lokal läkare i en chattgrupp för studenter från hans läkarutbildning. Li Wenliang berättade för gruppen den 30 december 2019 att sju patienter från en lokal fiskmarknad hade diagnostiserats med en SARS-liknande sjukdom och var satta i karantän på det sjukhus där han arbetade. Inlägget spreds sedan vidare av andra i gruppen.
Hans inlägg kom en dag innan de kinesiska myndigheterna rapporterade om upptäckten av det nya coronaviruset.
”Ryktet” kunde har hejdat viruset
Polisens agerande mot Li och andra "rytktesspridare" utlöste en offentlig protest och kulminerade i en tillrättavisning från högsta domstolen den 28 januari.
En domare vid högsta domstolen i Peking, sade i en artikel publicerad på domstolens sociala mediekonto, att den lokala polisen inte borde ha bestraffat de åtta personerna.
"Det kunde ha varit en bra sak för att hejda det nya coronaviruset, om allmänheten hade lyssnat på det här ’ryktet’ vid den tiden, och vidtagit åtgärder som att använda skyddsmasker, strikt desinfektion och undvikit att gå till djurmarknaden”, sade han.
Till följd av det offentliga trycket publicerade polisen i Wuhan dagen därpå ett uttalande som sade att de åtta personerna hade begått "särskilt ringa" brott gällande att sprida "overifierad information”. Det tillade också att de inte var häktade eller bötfällda, utan endast hade inkallats för intervjuer.
Li har sedan dess bekräftat att han smittades av viruset när han behandlade infekterade patienter.
Censurerar lokala medier
Samtidigt med de ökande rapporterna om myndigheternas klantiga hantering av utbrottet har den kinesiska regimen intensifierat censuråtgärder mot nyhetsmedier i Wuhan.
RFA, som citerar oidentifierade reportrar i Wuhan, rapporterade att Kinas centrala propagandavdelning under helgen underrättade flera medier, inklusive statliga media och de kinesiska affärstidningarna Caixin och Caijing, att deras tidigare rapporter om utbrottet kommer att bli föremål för inspektion och censur. Dessutom kommer alla dessa mediers rapportering om Wuhan-utbrottet undergå ”strikt inspektion” från och med den 3 februari.
Kinesiska medier, såsom Caixin, har haft direktbevakning på plats av den försämrade situationen i den virusdrabbade staden, inklusive om myndigheter som underrapporterat om utbrottets allvar, och om sjukhus som överhopats av patienter samtidigt som de har brist på medicinsk utrustning.
En lokal reporter berättade för RFA att många artiklar som handlar om underrapporteringen av dödsfall redan har tagits bort, medan andra medier har slutat publicera känslig rapportering helt och hållet.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.