Kinas regim snabb med censur när kineser sörjer visselblåsares död
Besökare lägger blommor vid en minnesplats för Li Wenliang i Hongkong, den 7 februari 2020. Foto: Anthony Kwan/Getty Images


Kinesiska nätanvändare sörjer att Li Wenliang har dött, läkaren som blev känd som visselblåsaren som först publicerade information om coronavirusutbrottet i december 2019.

Li gick bort tidigt på morgonen den 7 februari efter att ha fått viruset från en patient han behandlade. Det kom snart en uppsjö sorg och ilska på sociala medier. Kinesiska censorer var snabba att ta bort sådana inlägg.

Li och flera läkare i Wuhan, epicentrum för utbrottet av det nya coronaviruset, hade meddelat allmänheten om sjukdomen innan myndigheterna bekräftade den. På grund av detta fick han besök av lokal polis som tillrättavisade honom för ”ryktesspridning”.

Efter allmänhetens protester utropade myndigheterna Li som en hjälte som varnade människor för viruset.

Sorg

”Dagens Wuhan är vår stad imorgon” och ”Jag vill ha yttrandefrihet” är just nu bland de hetaste nyckelorden på kinesisk social media.

Nätanvändare är arga över att myndigheterna straffade Li för att ha sagt sanningen och en del jämför hans mod med personer i den kinesiska historian som riskerade sitt liv i strävan för frihet. Bilder har delats från protesterna vid Himmelska fridens torg 1989 – ett ämne som är tabu och förbjudet i officiella diskussioner.

Snart därefter togs sådana delningar bort av kinesiska censorer. Det enda som fanns tillgängligt om hans död var poster från statligt styrda medier. Användaren Lin Sensen skrev på den kinesiska motsvarigheten till Twitter – Weibo – och klagade över att han hade försökt åtta gånger utan att lyckas skriva sin post med funderingar om Lis död. Han skrev: ”Jag är trött.”

Myndigheter i Wuhan har även arresterat journalister som har delat information om situationen i Wuhan på sociala medier.

Chen Qiushi kommer från Peking. Han kom till Wuhan den 24 januari, strax efter att staden isolerades. Tidigt på morgonen den 7 februari sade hans mamma att hon inte kunde få tag i Chen och bad om hjälp från andra nätanvändare för att spåra honom. På eftermiddagen fick Chens familj ett meddelande från tjänstemän att Chen hade anhållits.

Nätanvändaren Fang Bin delade videos som han hade filmat inne på sjukhus i Wuhan sedan slutet på januari. På eftermiddagen den 7 februari sade Fang i en ny video att civilpoliser hade omringat hans bostadskomplex och att han var orolig för att de skulle bryta sig in när som helst.

Lis död

Statlig media rapporterade om Lis död klockan 21.30 på torsdagen. Men några timmar senare rapporterade de att han fortfarande levde och höll på att återupplivas. Strax efter klockan 4.00 på fredagen annonserade statlig media att Li hade dött klockan 2.58 den 7 februari.

Li var ögonläkare och studerade i Wuhan. Några av hans tidigare studiekamrater blev även hans kollegor. Den 7 februari avslöjade Lis klasskamrater att han faktiskt hade dött vid 20.30 på torsdagen. De hävdade också att sjukhuset inte gav honom ordentlig behandling.

Inläggen raderades snart, men nätanvändare hade tagit skärmavbilder och delat dem på internationella, sociala medieplattformar. Statlig media rapporterade att sjukhusläkare försökte återuppliva honom med en medicinsk ventilator för att tillföra syre. Sedan gjorde de en syresättning utanför kroppen genom ett membran och ungefär tre timmars hjärt-lungräddning.

Den 7 februari berättade Lis mamma mer om sonens död i en video. ”Tillståndet var stabilt för ungefär 20 dagar sedan. Han kunde äta och gå. Men de senaste två dagarna blev tillståndet snabbt sämre.”

På grund av att sjukdomen är smittsam kunde hans föräldrar inte träffa honom. De hade tidigare blivit smittade, men hade tillfrisknat och återvänt hem.

”Efter att de [sjukhuset] hade skickat kroppen till kremering, tog de [myndigheterna] oss till sjukhuset för att hämta hans ägodelar.”

Mamman berättar att Li Wenliangs fru Fu Xuejie åkte till hennes hemby nära Zaoyang i samma provins, Hubei, tillsammans med deras femårige son när Li hade insjuknat den 10 januari. Fu väntar nu deras andra barn, som är planerat till juni, berättar mamman.

En kvinna lämnar blommor utanför sjukhuset där Li Wenliang arbetade, för att hedra hans minne, i Wuhan, Kina, den 7 februari 2020. Foto: Getty Images

Lis fru

Lis fru Fu delade ett officiellt brev på sociala medier.

”Min yngre bror diagnosticerades [med coronaviruset] den 27 januari. Den 1 februari fick båda mina föräldrar feber och sitter i karantän hemma. Efter att jag fick veta att min man hade gått bort, klarar min kropp inte av pressen mer. Jag fick feber idag. Jag är orolig för vårt barn i magen”, säger Fu.

Fu säger att alla vuxna som misstänks ha fått viruset måste vara i karantän. Hon är orolig för att ingen skulle kunna ta hand om hennes femåring om hon sattes i karantän.

Fu har bett om hjälp med sonen, eftersom det skulle vara svårt att föra honom tillbaka till Wuhan, där hans farföräldrar bor. Transportnätverket i hela provinsen har stängts ner.

Viruset, benämnt 2019-nCov, bröt först ut i Wuhan, i provinsen Hubei i centrala Kina, tidigt i december 2019. Tiotusentals människor har blivit infekterade i Kina och tiotals länder rapporterar fall av smitta.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.