New South Wales i karantän till sista juni
Folktomt utanför operahuset i Sydney, New South Wales, Australien, efter att karantänsregler för coronaviruset implementerats i delstaten. Foto: Martin Yngve/TT


De hårda karantänsreglerna i New South Wales i Australien ser inte ut att komma att luckras upp i närtid. Polisen i delstaten räknar med att de gäller fram till den 30 juni.

– Det är 90 dagar som gäller, säger polischefen Mick Fuller.

Invånarna i New South Wales sitter som så många andra i självisolering. De får bara lämna hemmet för att få medicinsk hjälp, gå till jobbet, studera, träna eller handla mat och annat som anses vara nödvändigt. Folksamlingar med fler än två personer är förbjudna och den som bryter mot reglerna kan i värsta fall räkna med böter på upp till motsvarande 67 000 kronor eller sex månaders fängelse.

– Om du kan göra allt hemifrån, ska du göra det. Det är verkligen bara under exceptionella omständigheter du ska lämna ditt hem, sade delstatens premiärminister Gladys Berejiklian i tisdags.

90 dagars karantän

Och så ser vardagen ut att fortsätta i nära tre månader till. Polisen räknar med att isoleringsreglerna ska gälla i 90 dagar, vilket blir till och med sista dagen i juni. Den goda nyheten är möjligen att myndigheterna inte räknar med att karantänen ska vara längre än så.

– Det är 90 dagar som gäller och jag kommer inte be om en förlängning, säger polischefen Mick Fuller på en presskonferens på torsdagen.

Han säger att han gärna hade gett människor lite mer utrymme, men att det skulle skapa problem.

– Om jag säger att det är okej att sitta på en parkbänk kommer alla att sätta sig på parkbänkar, om det är okej att bada kommer havet att fyllas av folk, säger Fuller, som personligen kontrollerar alla böter som skrivs ut mot dem som bryter mot reglerna, under onsdagen blev det fyra stycken.

2 298 personer har konstaterats smittade i New South Wales och tio personer har avlidit i covid-19. Av de smittade har nära hälften smittats utomlands. Flera har också smittats ombord på de många kryssningsfartyg som normalt lägger till i framförallt Sydney – och som nu beskylls för att ligga bakom en ännu större andel av alla smittade.

Backpackers smittohärd

En annan grupp som pekas ut är alla utlänningar som lockats till populära Bondi beach i Sydney. Efter att ett större utbrott av coronasmittade upptäckts bland så kallade backpacker-resenärer i området har myndigheterna installerat en temporär teststation vid stranden. Två fester förra veckan tros ligga bakom flera av de upptäckta fallen. Turisterna uppmanas åka till sina hemländer och flera vandrarhem har stängt.

Själva stranden stängdes den 21 mars, då strandbesökare inte följde de regler för större folksamlingar som införts. Sedan dess har alla andra stränder i delstaten också stängts.

Alla som kommer till New South Wales utomlands ifrån sätts automatiskt i karantän på hotell. Enligt Sydney Morning Herald sitter just nu 3 557 personer i sådan karantän.

I hela Australien har totalt 23 personer avlidit i covid-19. Antalet smittade är uppe i över 5 100 fall.

(TT)