Trump: Kinas virussiffror ”verkar vara lite i underkant”
USA:s president Donald Trump. Foto: Charlotte Cuthbertson/Epoch Times-arkivbild


USA:s president Donald Trump sade på onsdagen att Kinas siffror kring KKP-viruset verkar vara lägre än vad man påstår. Samtidigt säger hans nationella säkerhetsrådgivare att Washington har svårt att veta om Pekings statistik stämmer. Det rapporterar Reuters.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Uttalandena kommer efter att en republikansk lagstiftare tvivlat på Pekings siffror och Bloomberg News sade att en hemligstämplad amerikansk underrättelserapport konstaterar att Kina har underrapporterat de totala fallen och antalet döda.

Trump sade att han ännu inte har tagit del av någon underrättelserapport om Kinas siffror. Men däremot säger han att ”siffrorna verkar vara lite i underkant – och jag är snäll när jag säger det – jämfört med det vi sett och vad som har rapporterats”.

Samtidigt sade hans nationella säkerhetsrådgivare, Robert O’Brien, att Washington inte är i position att bekräfta några av de siffror som kommer från Kina.

– Det finns många offentliga rapporter om huruvida antalet är lågt. Man har tillgång till de rapporter som kommer från kinesiska sociala medier… vi har ingen möjlighet att bekräfta några av dessa siffror.

Ben Sasse, senator och rebublikan från Nebraska, säger i ett uttalande att ”påståendet att USA har fler coronavirusdödsfall än Kina är falskt”.

”Utan att kommentera något av den hemligstämplade informationen är detta smärtsamma uppenbart: Det kinesiska kommunistpartiet har ljugit, ljuger och kommer att fortsätta att ljuga om coronaviruset för att skydda regimen.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.