EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell Fontelles satte nyligen strålkastaren på Pekings försök att avleda uppmärksamheten från sin inledande mörkning av KKP-virusutbrottet.
Han säger i ett uttalande den 23 mars att den kinesiska regimen nu framhåller sig som den globala ledaren i kampen mot pandemin. Han varnar för att det finns en geopolitisk komponent och en kamp för ökat inflytande genom snedvridning av fakta och en ”generositetspolitik”.
– Mitt under den här globala striden om narrativet … måste vi försvara Europa mot dess motståndare, säger han.
Regimen har nyligen satt igång en massiv propagandakampanj för att skjuta ifrån sig skulden för utbrottet genom att pusha fram den ogrundade teorin att KKP-viruset härstammar från USA, samtidigt som de framhåller sig själva som en förebild för det globala bekämpningsarbetet.
Epoch Times kallar det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, för KKP-viruset eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering har lett till att viruset har spridits över hela Kina och orsakat en global pandemi.
Borrell beskriver hur Pekings roll har utvecklats sedan utbrottet startade.
– I januari var den dominerade framställningen att detta var en lokal kris i Hubeiprovinsen, som förvärrades av att kinesiska partitjänstemän mörkade viktig information, säger han.
Vi den tiden ”skickade Europa mycket medicinsk utrustning för att hjälpa kinesiska myndigheter som befann sig i en överväldigande situation, säger Borrell Fontelles.
Men sedan viruset snabbt spridit sig i utlandet, särskilt i Europa, verkar rollerna ha blivit omvända.
– Kina för aggressivt fram budskapet att de, till skillnad från USA, är en ansvarsfull och pålitlig partner, säger han.
Den kinesiska regimen och dess statskontrollerade medier talar om för hela världen att de skickat ut medicinska experter och utrustning – där en del av det i själva verket var vanlig export snarare än donationer – till hårt drabbade europeiska länder, såsom Italien, Spanien och Frankrike.
Bonnie Glaser, senior Asienrådgivare och chef för China Power-projektet i den Washington-baserade tankesmedjan Center for Strategic and International Studies, har tidigare berättat för Epoch Times att sådana initiativ utgör en del av Pekings plan för att ”stärka sitt mål vilket är att leda en global reformstyrning och promota den kinesiska modellen som ett alternativ för utvecklingsländer att ta efter. ”
Om Peking lyckas med att ge en bild av att de effektivt hanterar den här krisen, kan regimen ”ytterligare undergräva omvärldens arbete mot demokrati och kapitalism”, säger hon.
Bowen Xiao bidrog till rapporten.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.