Motståndare till USA, som Ryssland och Kina, sprider falsk information om det nya coronavirusutbrottet under en global hälsokris, enligt en högt uppsatt tjänsteman vid USA:s utrikesdepartement som arbetar med hantering av utländska propagandahot.
”Coronaviruset är ett exempel där vi sett motståndare utnyttja en hälsokris där människor världen över är skräckslagna – för att komma närmare sina prioriteringar”, säger Lea Gabrielle, som leder Global Engagement Center vid USA:s utrikesdepartement, under en utfrågning i senaten den 5 mars.
Båda ländernas propaganda baktalar och underminerar det fria samhället, men deras avsikter och utformingen av deras statligt dirigerade kampanjer skiljer sig åt avsevärt, enligt Gabrielle.
”Ett av de bästa sätten att bemöta propaganda och desinformation är att exponera den”, säger hon.
Moskva
Hon förklarar att Kremlin har satt ”igång hela Rysslands desinformationssystem”, inklusive proxytjänster, statsmedier, och ”svärmar av falska personer online som trycker ut falsk information”.
Målet är att återställa bilden av Ryssland som en global superkraft. I sin strävan ”försöker [Moskva] försvaga sina motståndare genom att manipulera informationsmiljön på skamliga sätt, genom att polarisera politiska konversationer inom landet, och att försöka förstöra människors tro på ett bra styre, oberoende medier och demokratiska principer”, säger Gabrielle.
I februari anklagade Philip Reeker vid USA:s utrikesdepartement Ryssland för att ha engagerat tusentals konton på sociala medier för att sprida ogrundade konspirationsteorier, som påståendet att USA hade utvecklat viruset som ett biologiskt vapen för att ”föra ekonomiskt krig” mot Kina.
”Genom att sprida desinformation om coronaviruset väljer baktalande ryska aktörer att än en gång hota den allmänna säkerheten genom att distrahera från den globala hanteringen av [smittan]”, sade Reeker till nyhetsbyrån Agence France Presse, AFP.
Gabrielle säger att lögnerna är ett verktyg som passar Kremlin för att distrahera allmänheten. Genom att skapa och misskreditera en fiktiv ”fiende” – västvärlden – kan den ryska regeringen motivera sitt existerande politiska system och få bort sina interna problem från det internationella ljuset. Genom att göra så ”försöker [Kremlin] även att ge näring till samhällets mest extrema och splittrande element”, säger hon.
Peking
Till skillnad från Ryssland som ”på ett kaosartat sätt försöker hindra den nuvarande världsordningen från att uppnå sina mål, försöker KKP [kinesiska kommunistpartiet] medvetet att forma den till Pekings fördel”, enligt Gabrielle.
Pekings försök att censurera ”den fullständiga omfattningen av deras globala hälsokris” har till fullo lyft fram sådana KKP-mål i ljuset: från att bagatellisera dödstalen, undertrycka kritik, tysta visselblåsare som har höjt en flagga om viruset i utbrottets tidiga skede, säger hon.
Den kinesiske läkaren Li Wenliang, som var bland de första att uppmärksamma ett ”SARS-liknande” utbrott på sociala medier, anklagades för ryktesspridning. Senare dog han av viruset, efter att ha fått det från en patient som han behandlade. Tre medborgarjournalister, Fang Bin, Chen Qiushi och Li Zehua arresterades nyligen medan de dokumenterade utbrottet i Wuhan.
Den kinesiska meddelande-appen WeChat och appen YY för videostreaming har använt nyckelord för att censurera inlägg med virusrelaterade ord på olika sociala medier, troligtvis på grund av ”officiella riktlinjer”, enligt en ny rapport av det kanadensiska Citizen Lab, en grupp som bedriver forskning på cyberanvändning.
Sådana statssanktionerade insatser ”understryker hur känslig Peking är för att framställas som någonting annat än en ansvarsfull aktör på hemmaplan och utomlands”, säger Gabrielle.
Den 5 mars antog den amerikanska senaten enhälligt en motion för att hedra Li. Senator Tom Cotton sade att läkaren gjordes ”till ett offer av sin egen regering, det kinesiska kommunistpartiet”.
Heltäckande kampanj
Pekings spridning av propaganda är heltäckande och använder sig av en strategi som omfattar hela regeringsmaskineriet: politiska, ekonomiska och militära verktyg, liksom medier, används för att föra fram regimens narrativ inom landet och globalt, säger Gabrielle.
Nyligen backade den kinesiska regimen gällande det ursprungliga påståendet att viruset ska ha kommit från en marknad i Wuhan med levande djur och skaldjur. Zhao Lijian, en talesperson för landets utrikesministerium, sade den 5 mars att ”det är ännu inte fastställt varifrån viruset kommer”, och betonade att Peking har varit ”vida känt” för sin ”karaktäristiska styrka, effektivitet och snabbhet”.
De senaste dagarna har kinesiska statsmedier spridit det falska påståendet att viruset har sitt ursprung i USA.
Statliga nyhetsutgåvor har även publicerat en serie artiklar som understödjer Kinas hantering av utbrottet. Ett exempel är en artikel i China Daily den 5 mars som säger att regeringens kamp mot viruset varit ”en stolt historia”.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo har kontrat och sagt att KKP själv har sagt att ”det kom från Wuhan”.
”Vi är rätt säkra på att vi vet var det här började [d v s Kina], och vi är också säkra på att det fanns information som snabbare hade kunnat göras tillgänglig och data som kunde ha delats till läkare och forskare runt om i världen”, sade han till BBC den 6 mars.
”Det är mycket olyckligt”, tillade han.
Följ Eva på Twitter: @EvaSailEast
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.