Medborgarjournalist i Wuhan fängslad av polis
Fang Bin i en video den 4 februari 2020. Foto: Skärmavbild Youtube


En kinesisk medborgarjournalist som dokumenterat desperata scener från det virusangripna Wuhan har fängslats av polis, enligt hans vänner.

Fang Bin, boende i Wuhan, har blivit en måltavla för de lokala myndigheterna sedan han började dela sitt filmade material på kinesisk sociala medier, från sjukhus och i staden, som har varit isolerad sedan tidigt i januari. En av hans videor visar åtta döda kroppar i en bil, parkerad vid ett sjukhus och tillhörande ett av krematorierna. Videon blev nyligen viral.

Varning för känsliga scener. Videon visar när Fang Bin räknar döda kroppar inne i bilen, för att sedan gå in på sjukhuset. När han kommer ut igen finns det ännu fler döda kroppar i bilen.

Fang Bin togs från sitt hem av lokal polis den 10 februari, vid 15-tiden, efter att personal från den lokala brandkåren bänt upp dörren, enligt hans vänner. Polisen tog också med sig flera lådor från hemmet.

Den lokale konstnären Hua Yong bekräftar gripandet av Fang den 10 februari. Han berättar i ett inlägg på sin Youtube-kanal att ordern att gripa Fang kom från säkerhetsbyrån.

The Epoch Times har försökt ringa Fang flera gånger, men ingen har svarat.

I kontakt med ett flertal polisstationer svarar de alla att de inte känner till Fang eller hans situation.

En av hans vänner berättar för The Epoch Times att han har misstänkt att internetuppkopplingen till Fangs hem och mobiltelefon stängdes av innan hans greps, eftersom Fang inte laddade upp någon ny video på morgonen den 10 februari. Vanligtvis laddar han upp en ny video varje morgon, där han säger att han mår bra och är i säkerhet.

Det här var inte första gången han greps. Första februari vid 19-tiden bröt sig sex maskerade män, som hävdade att de var tjänstgörande medicinsk personal, in hos Fang, för att ”ta tempen på honom”. De tog två datorer och hans mobiltelefon. Fang hamnade på en lokal polisstation.

Dagen efter släpptes han och fick tillbaka sin telefon.

I en senare video sade Fang att polisen hade anklagat honom för att ha tagit pengar från ”främmande makter” och hotade att sätta honom i karantän för att ha ”orsakat rädsla” med sina videos.

Han tror att utbrottet i Wuhan, åtminstone till en del, är en ”katastrof skapad av människor”.

Kinesisk, statlig media har varnat människor för att ”sprida felaktig information” om coronaviruset, vilket kan gå emot Artikel 291 i Kinas brottslag. Enligt Kinas officiella regeringshemsida säger en del av Artikel 291 att den som fabricerar och sprider falsk information om en epidemi, katastrof, eller polisiär aktivitet, kan dömas till tre till sju års fängelse.

Kinesiska myndigheter har dock använt lagen för att tysta människor som publicerar värdefull information om viruset, där ett av de mer kända fallen är läkaren Li Wenliang.

Li var en av de åtta läkare som först publicerade information om ett utbrott av ”en okänd lunginflammation”, på sociala medier, den 30 december 2019. Dagen efter bekräftade Wuhans hälsomyndighet utbrottet.

Den 3 januari kallades Li till en lokal polisstation, där han tillrättavisades för ”ryktesspridning”. Han tvingades också skriva på ett uttalande där han säger att han inte kommer att begå fler ”lagöverträdelser”. Den 7 februari dog Li efter att ha fått coronaviruset. Samma dag sade Nicholas Bequelin, regionschef för Amnesty International, att Lis död belyser ”bristen på mänskliga rättigheter” i Kina.

”Fallet med Li Wenliang är en tragisk påminnelse om hur kinesiska myndigheters ansträngningar för att upprätthålla 'stabilitet' driver dem att förtrycka vital information om ämnen som är viktiga för allmänheten”, sade han i ett uttalande.

”Kina måste lära sig läxan från Lis fall och bekämpa epidemin på ett sätt där man respekterar rättigheter. Ingen ska behöva möta trakasserier eller sanktioner för att tala ut om allmänna faror, bara för att det kan orsaka pinsamheter för regeringen.”

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.