Största krispaketet för kommuner någonsin
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Pontus Lundahl/TT


Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen.

Krispaketet är det största någonsin till kommunerna, uppger finansminister Magdalena Andersson (S)

– Det är uppenbart redan nu att i dagens extraordinära läge så kommer behoven att öka samtidigt som skatteintäkterna minskar, säger hon.

Andersson meddelar att vårändringsbudgeten kommer att innehålla 20 miljarder extra till kommunerna. Av dem har fem miljarder redan aviserats.

– Detta är det största krispaket som någonsin lanserats för Sveriges kommuner och regioner.

Finansministern uppger också att de samlade krisåtgärderna från regeringen "nu spränger hundramiljardersvallen i direkta utgifter" med anledning av krisen.

Om de nya kommunmiljarderna säger Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström:

– Det handlar om att värna de verksamheter som måste fungera; skola, vård och omsorg.

Kommunerna får 70 procent av pengarna och regionerna får 30 procent. För en genomsnittskommun innebär detta ytterligare 36 miljoner kronor i kassan för innevarande år, enligt Källström.

Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson uppger att kommunerna också får 12,5 miljarder kronor extra 2021 och 2022.

De 20 extra miljarder som kommuner ska få i år kommer att betalas ut så snabbt som möjligt, om någon månad, tror Persson.

Regeringen har redan tidigare aviserat att staten tar alla extrakostnader för hälso- och sjukvården på grund av coronakrisen. Därför innehåller vårändringsbudgeten två miljarder kronor för det ändamålet i år, uppger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

(TT)