Stopp för hamstring av läkemedel
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad. Foto: Pontus Lundahl/TT


För att stoppa hamstring av läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft.

– Nu krävs skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren menar att det inte finns en brist på läkemedel, men vill begränsa hur uttagen görs.

– Om alla hämtar ut en årsförbrukning av sitt läkemedel räcker inte läkemedlet till alla, säger hon.

Hallengren menar att bristen kan gälla vilka mediciner som helst.

– Det är en prövande tid för många och man känner oro för att ens medicin tar slut. Men man ska inte sitta hemma med läkemedel som någon annan behöver bättre, säger hon.

Kraftig efterfrågan

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Hon menar att det framför allt beror på ett ökat uttag på landets apotek.

– Om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt i hyllorna på apoteken, då räcker inte läkemedlen till alla som fått det förskrivet. Om alla däremot tar ut för tre månader i taget, då hinner lagren fyllas på. Då kan vi undvika att någon blir utan.

För några veckor sedan genomförde apoteksbranschen i dialog med Läkemedelsverket frivilliga begränsningar i uttaget av receptförskrivna läkemedel, men effekten har inte varit tillräcklig, enligt Hallengren.

Läkemedelsverket vände sig därför till regeringen med en hemställan om den begränsning som nu införs.

– Vi kan överleva att människor köper för mycket toalettpapper, men när man köper för mycket av ett läkemedel som är förskrivet, så det bara räcker till hälften eller till 75 procent, så kan det få otroligt allvarliga konsekvenser för den som inte får läkemedlet, säger Lena Hallengren.

Många har köpt medicin

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan hen ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

De nya reglerna började gälla vid midnatt, natten till i dag, och kommer att gälla tills vidare.

– När behovet upphör kommer också restriktionerna att upphävas, säger Lena Hallengren.

"Vi har ingen brist"

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman ser likt Lena Hallengren inte någon brist på läkemedel i dag.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig, säger hon.

Redan tidigare hade Läkemedelsverket i uppdrag att se över läkemedelsförsörjningen i samarbete med olika berörda instanser, ett arbete som nu intensifieras.

– Vi har skapat strukturer både för att kommunicera information runt hur tillgången är av aktuella läkemedel, och också se till att vi kan kommunicera med olika aktörer för att underlätta så att substanser kan hamna där de behövs. Det vi verkligen vill bidra till är att vi har en jämlik tillgång till läkemedel, säger Andersson Forsman.

(TT)

Fakta

Så fungerar högkostnadsskyddet

(TT)

Högkostnadsskyddet innebär att du betalar sammanlagt högst 1 150 kronor för besök i öppenvården under en period på tolv månader. En region kan dock bestämma om ett lägre belopp.

När patienten betalat upp till den summa som regionen bestämt får man ett så kallat frikort. Under den perioden som kortet gäller betalar patienten inte för sina besök.

Perioden börjar räknas vid ditt första besök, oavsett när under året du gör besöket.

Frikortet gäller i alla regioner i Sverige.

Källa: Vårdguiden 1177