Europa står inför kostnader på tusentals miljarder kronor om evighetskemikalien PFAS ska renas bort från dricksvatten, lakvatten från avfallsanläggningar och förorenad mark.
Under en 20-årsperiod handlar det om minst 1 100 miljarder kronor – för de utsläpp som redan är gjorda, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.
Siffran har tagits fram av ett samarbetsprojekt där 46 journalister från 16 länder har tagit hjälp av forskare för att kartlägga reningskostnaderna utifrån olika scenarier. I det högsta scenariot uppgår den beräknade reningskostnaden till 25 000 miljarder kronor under en 20-årsperiod.
PFAS är kemikalier skapade av människan som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. En del är giftiga, och kan öka risken för olika negativa hälsoeffekter.
– Den bästa och billigaste strategin för samhället är att undvika användning eller åtminstone utsläpp av PFAS. Vi har inte räknat med kostnader för sjukvård och hälsoproblem, säger Hans Peter Arp, miljökemist vid Norska Geotekniska Institutet, till radion.