loadingAtt äta kantareller som plockas i Sverige innebär ingen risk för negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket. Foto: Pixabay
Att äta kantareller som plockas i Sverige innebär ingen risk för negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket. Foto: Pixabay
Inrikes

Livsmedelsverket: Låga halter av cesium i svamp och bär

Tony Lingefors

Det finns väldigt lite radioaktivt cesium kvar i svamp, bär och vilt i Sverige efter Tjernobylolyckan för nästan 40 år sedan. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.

I slutet av 2023 bad man privatpersoner att skicka in prover på svamp (främst kantareller och trattkantareller), hjortron och rådjurskött till myndighetens undersökning av cesium-137 i livsmedel från skog och mark. Man analyserade ett 100-tal prover.

Orsaken till att Livsmedelsverket valde just de livsmedlen är att svamp har en god förmåga att ta upp radioaktivt cesium, och rådjur äter svamp. Hjortron växer på näringsfattiga myrmarker där växter lätt tar upp cesium-137.

Undersökningen

Totalt 112 prover, varav 33 från svamp, 71 från rådjurskött och 8 från hjortron, ingick i Livsmedelsverkets undersökning. Många av proverna inkom från de områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1986.

Analysen visar att det fortfarande finns cesium i livsmedel från skog och mark i Sverige. Halterna i svamp, rådjurskött och hjortron är emellertid generellt sett låga. 

Myndigheten konstaterar emellertid att risken för negativa hälsoeffekter på grund av cesium från dessa livsmedel är ytterst liten.

Källa: Livsmedelsverket

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingAtt äta kantareller som plockas i Sverige innebär ingen risk för negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket. Foto: Pixabay
Att äta kantareller som plockas i Sverige innebär ingen risk för negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket. Foto: Pixabay
Inrikes

Livsmedelsverket: Låga halter av cesium i svamp och bär

Tony Lingefors

Det finns väldigt lite radioaktivt cesium kvar i svamp, bär och vilt i Sverige efter Tjernobylolyckan för nästan 40 år sedan. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.

I slutet av 2023 bad man privatpersoner att skicka in prover på svamp (främst kantareller och trattkantareller), hjortron och rådjurskött till myndighetens undersökning av cesium-137 i livsmedel från skog och mark. Man analyserade ett 100-tal prover.

Orsaken till att Livsmedelsverket valde just de livsmedlen är att svamp har en god förmåga att ta upp radioaktivt cesium, och rådjur äter svamp. Hjortron växer på näringsfattiga myrmarker där växter lätt tar upp cesium-137.

Undersökningen

Totalt 112 prover, varav 33 från svamp, 71 från rådjurskött och 8 från hjortron, ingick i Livsmedelsverkets undersökning. Många av proverna inkom från de områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1986.

Analysen visar att det fortfarande finns cesium i livsmedel från skog och mark i Sverige. Halterna i svamp, rådjurskött och hjortron är emellertid generellt sett låga. 

Myndigheten konstaterar emellertid att risken för negativa hälsoeffekter på grund av cesium från dessa livsmedel är ytterst liten.

Källa: Livsmedelsverket

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025