loadingSalmonella ger magsjuka med diarré, magkramper och kräkningar. Foto: Johan Nilsson/TT
Salmonella ger magsjuka med diarré, magkramper och kräkningar. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Rekordmånga fick salmonella i Sverige – trendbrott

Vivvi Alström/TT

Rekordmånga i Sverige insjuknade i salmonella förra året, enligt preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten. Dessutom smittas nu fler i Sverige än utomlands.

– Det är ett trendbrott att fler nu smittas här hemma, om man bortser från pandemiåren då nästan ingen reste, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Drygt 1 600 personer smittades av salmonella under 2024, enligt de preliminära siffrorna. Detta jämfört med 1 316 fall under 2023.

– Det är en stor ökning som huvudsakligen beror på att det är väldigt många som har smittats hemma i Sverige. Inte sedan 2007 har så många rapporterats smittade inom landets gränser, säger Rikard Dryselius.

Stort mörkertal

Av de som blev sjuka 2024 smittades närmare 900 i Sverige.

Rikard Dryselius tillägger att det även finns ett stort mörkertal när det gäller salmonellasmittade, trots att det är en anmälningspliktig smitta.

– Det är bara de som blir så dåliga att de söker vård som rapporteras och det är en minoritet av fallen. Ungefär ett fall av tio kommer till vår kännedom, säger han.

Ökningen beror främst på två rejäla sjukdomsutbrott under hösten. Ett orsakades av förorenade ukrainska ägg och ett hade sitt ursprung i inhemska groddar som odlades av förorenade importerade frön.

– Ägg är knepiga. Smittan kan förekomma i utomnordiska ägg, men den missas lätt. Som privatperson kan man skydda sig genom att hårdkoka eller vändsteka äggen ordentligt, säger Dryselius.

De båda utbrotten står för runt 25 procent av årets salmonellafall i Sverige.

– Men vi hade även ett utbrott som orsakades av rucola, där vi hade cirka 20 sjukdomsfall.

Skydd mot salmonella

I många fall kan man skydda sig mot salmonella genom att vara noga med hygienen och skölja grönsaker noga. För andra livsmedel som kyckling och kött gäller att de upphettas tillräckligt mycket.

Även Livsmedelsverket vittnar om en ökning, åtminstone när det gäller återkallanden av livsmedel på grund av bakterier som salmonella och listeria. Siffror visar att 2024 verkar bli ett rekordår vad gäller återkallanden av livsmedel. Fram till och med den sista oktober gjordes 63 återkallanden, vilket är lika många som under hela 2023. Hur många av dem som var på grund av salmonella är i nuläget oklart.

Salmonella

Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka.

Symtom är diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar. De kommer ett halvt till något dygn efter att man har smittats.

Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är förorenade livsmedel.

För friska personer är salmonella oftast ofarlig.

Små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan bli svårt sjuka och behöva sjukhusvård.

Enligt Livsmedelsverket ska man undvika att äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Salmonella dör nästan direkt vid cirka 70 grader. Vid lägre temperaturer, till exempel 65 grader tar det något längre tid.

Salmonella dör inte av frysning.

Tänk på att skölja grönsaker och genomsteka köttfärs.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSalmonella ger magsjuka med diarré, magkramper och kräkningar. Foto: Johan Nilsson/TT
Salmonella ger magsjuka med diarré, magkramper och kräkningar. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Rekordmånga fick salmonella i Sverige – trendbrott

Vivvi Alström/TT

Rekordmånga i Sverige insjuknade i salmonella förra året, enligt preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten. Dessutom smittas nu fler i Sverige än utomlands.

– Det är ett trendbrott att fler nu smittas här hemma, om man bortser från pandemiåren då nästan ingen reste, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Drygt 1 600 personer smittades av salmonella under 2024, enligt de preliminära siffrorna. Detta jämfört med 1 316 fall under 2023.

– Det är en stor ökning som huvudsakligen beror på att det är väldigt många som har smittats hemma i Sverige. Inte sedan 2007 har så många rapporterats smittade inom landets gränser, säger Rikard Dryselius.

Stort mörkertal

Av de som blev sjuka 2024 smittades närmare 900 i Sverige.

Rikard Dryselius tillägger att det även finns ett stort mörkertal när det gäller salmonellasmittade, trots att det är en anmälningspliktig smitta.

– Det är bara de som blir så dåliga att de söker vård som rapporteras och det är en minoritet av fallen. Ungefär ett fall av tio kommer till vår kännedom, säger han.

Ökningen beror främst på två rejäla sjukdomsutbrott under hösten. Ett orsakades av förorenade ukrainska ägg och ett hade sitt ursprung i inhemska groddar som odlades av förorenade importerade frön.

– Ägg är knepiga. Smittan kan förekomma i utomnordiska ägg, men den missas lätt. Som privatperson kan man skydda sig genom att hårdkoka eller vändsteka äggen ordentligt, säger Dryselius.

De båda utbrotten står för runt 25 procent av årets salmonellafall i Sverige.

– Men vi hade även ett utbrott som orsakades av rucola, där vi hade cirka 20 sjukdomsfall.

Skydd mot salmonella

I många fall kan man skydda sig mot salmonella genom att vara noga med hygienen och skölja grönsaker noga. För andra livsmedel som kyckling och kött gäller att de upphettas tillräckligt mycket.

Även Livsmedelsverket vittnar om en ökning, åtminstone när det gäller återkallanden av livsmedel på grund av bakterier som salmonella och listeria. Siffror visar att 2024 verkar bli ett rekordår vad gäller återkallanden av livsmedel. Fram till och med den sista oktober gjordes 63 återkallanden, vilket är lika många som under hela 2023. Hur många av dem som var på grund av salmonella är i nuläget oklart.

Salmonella

Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka.

Symtom är diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar. De kommer ett halvt till något dygn efter att man har smittats.

Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är förorenade livsmedel.

För friska personer är salmonella oftast ofarlig.

Små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan bli svårt sjuka och behöva sjukhusvård.

Enligt Livsmedelsverket ska man undvika att äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Salmonella dör nästan direkt vid cirka 70 grader. Vid lägre temperaturer, till exempel 65 grader tar det något längre tid.

Salmonella dör inte av frysning.

Tänk på att skölja grönsaker och genomsteka köttfärs.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025