Vid kinesiska ambassaden i Stockholm och konsulatet i Göteborg samlades i lördags människor för en fredlig protest mot den kinesiska regimens förföljelse av Falun Gong. Svartmålning, tortyr och organstöld, är en del av den över 20 år långa förföljelsen, och som utövarna vill föra fram i ljuset.
När Kinas premiärminister Zhu Rongji kom ut från regeringsbyggnaden Zhongnanhai den 25 april 1999 möttes han av över 10 000 människor som lugnt och ordnat stod mellan bilvägen och trottoaren. Han frågade vad de ville. De var alla utövare av qigong- och meditationsmetoden Falun Gong, och de hade kommit till klagomålskontoret i Peking för att be om frisläppandet av 45 utövare som hade gripits dagarna innan utan laglig grund. De ville också få löfte om att få utöva qigongmetoden i fred efter att situationen varit spänd en tid. Ministern gav order om att de fängslade skulle släppas och sade också att man skulle få utöva metoden i fred.
Trots det positiva beskedet blev Falun Gong på order av kommunistpartiets ledare Jiang Zemin bannlyst i Kina den 20 juli 1999. Uppskattningsvis var det då 70-100 miljoner kineser som utövade metoden, enligt informationssidan Faluninfo. En omfattande propagandakampanj startade, där kinesisk media svartmålade Falun Gong både i Kina och i resten av världen.
Förföljelsen pågår fortfarande och har bland annat lett till att ”Det finns mellan 450 000 och 1 miljon Falun Gong-utövare i arbetsläger, fängelser, och andra långtidsanläggningar oavsett tidpunkt”, enligt den oberoende utredaren Ethan Gutmann.
I lördags, den 25 april, samlades Falun Gong-utövare i Stockholm utanför kinesiska ambassaden på Gärdet. Stora banderoller visade budskapet ”Stoppa förföljelsen av Falun Gong i Kina” och ”Falun Gong är bra” medan förbipasserande fick information.
En väg i livet
Werner Kleinert, som har utövat Falun Gong sedan 1998, berättar varför de höll manifestationen.
– Syftet är att markera att Falun Gong fortfarande är förföljt och att kinesiska kommunistpartiet hela tiden sprider lögner om vad de håller på med.
Falun Gong är en självförbättringsmetod med ledorden sanning, godhet och tålamod. Man gör också en serie lugna övningar. För Kleinert är det en väg för att hitta sig själv, och ett verktyg i livet.
– Jag har ett verktyg som gör att jag är oerhört stark och rik. I en komplicerad värld full av rädslor och lidande, så har jag fortfarande hopp.
Han berättar att metoden har gamla rötter och innehåller tankarna och den gamla filosofin som var karaktäristisk för den gamla kulturen, till skillnad från den kultur som gällt sedan kulturrevolutionen i Kina på 60- och 70-talet.
I över 20 år har Kleinert följt förföljelsen och det kinesiska kommunistpartiets (KKP) brott mot mänskliga rättigheter. Han tycker att Sverige kan göra mycket för att hjälpa till att förändra situationen i Kina.
– Först och främst ska de inte krypa för Kina och inte heller låta sig skrämmas av KKP och deras ambassadörer.
Med åren har Kina investerat i och tagit över en del svenska företag. Flera varnar nu för att låta Kina köpa upp företag som drabbats ekonomiskt av pandemin. Werner tycker att det är en varning att ta på allvar.
– Jag tycker inte att vi ska sälja någonting till Kina, eftersom det är ett land som håller på att sjunka och kommer att dra med sig allt. Det är bra att inte stötta KKP med varken affärer eller relationer.
– Politikerna behöver ha mod att stå upp mot det. Det är bra om även vanliga människor vet mer och kan stå upp.
Han betonar att det inte handlar om Kina eller kineserna, utan KKP, och att det är viktigt att skilja på dem.
– Det är synd om kineserna som är så hjärntvättade och har blivit nedbrutna under flera generationer.
Förhoppningen är att man ska våga prata öppet om organstölder och att människor vaknar upp och ser vad KKP gör.
– Att man förföljer och mördar människor i sitt eget land för att de försöker vara goda människor. Jag tror inte att det kan finnas något värre än just det – att bli dödad för att du vill vara god.
Smutskastning
Liknande manifestationer hölls samma dag på andra orter i Sverige. I Göteborg hade utövare samlats utanför kinesiska konsulatet, och dit kom också ett par riksdagspolitiker för att visa sitt stöd.
Hans Rothenberg, riksdagsledamot för Moderaterna, har aktivt stöttat Falun Gong och mänskliga rättigheter i Kina i flera år. Han berättar att Sverige har ett klimat med mycket smutskastning av Falun Gong.
– Bara det här försåtliga med att ”Den är minsann inte helt okontroversiell”, som man får höra i många sammanhang. Bara det lilla tillägget gör ju att den blir misstänkliggjord.
Grunden, säger han, är att ”en stor auktoritär diktaturstat” förföljer människor som samlas i grupp.
– Det är farligt, enligt regimen.
Werner Kleinert säger att han har stött på människor som använder det argumentet. Han tror att de som säger så är människor som vill skydda sina intressen. De kan känna sig hotade av om sanningen om Falun Gong kommer fram, eftersom det kan påverka deras förbindelser med Kina.
– Många Kina-experter har smutskastat Falun Gong, och de är ju legitimerade Kina-experter så länge de gör som KKP vill.
– De som verkligen sätter sig in i vad Falun Gong är skulle aldrig uttrycka sig så, säger han.
"Så ondskefullt"
Under förföljelsen har utövare av Falun Gong inte bara satts i arbetsläger och utsatts för tortyr. I mars i år fastslog den internationella tribunalen China Tribunal att de har utsatts, och fortfarande utsätts, för en omfattande organstöld som är statligt sanktionerad i Kina. När Rothenberg först hörde det här hade han svårt att tro det, säger han.
– Det är så absurt att man tar organ från människor som inte gör det på frivillig väg, säljer det till andra och sedan i praktiken kastar bort de människorna på tippen.
Han tycker att det är viktigt att alla brott mot mänskliga rättigheter, till exempel yttrandefrihet, kommer upp i ljuset.
– Det finns ett ansvar från omvärldens sida att se till att sådan information faktiskt lever vidare.
Även Ann-Sofie Alm, riksdagsledamot (M), kom till manifestationen i Göteborg där både kinesiska och västerländska utövare hade samlats. Alm har läst rapporten som visar att kommunistpartiet tjänar stora pengar på organhandeln. Hon tycker att alla i Sverige borde läsa på om vad som händer inne i Kina.
– Det är en hemsk historia, men det är sant. Det är så ondskefullt.
Tribunalen har uttalanden från läkare, människor som flytt från fängelser, människor som har köpt organ och släktingar till samvetsfångar, berättar hon.
– De [KKP] stjäl verkligen människors organ för att tjäna pengar. Vad är det för sorts stat? Det är en kriminell stat.
Men även om Sverige är ett litet land så kan politikerna agera, menar hon.
– Sverige kan vara en stark röst för att föra samman EU och ställa Kinas kommunistparti inför rätta. Det är vad som måste göras. Organstölden måste verkligen stoppas.
Under åren har Rothenberg skrivit flera motioner för att få en lagstiftning mot att svenskar kan åka till Kina och köpa organ från människor som inte har gett sin tillåtelse. Han tar tydligt avstånd från det kinesiska kommunistpartiet.
– Det är en skam för mänskligheten. Det är skamligt av den kinesiska regimen att de straffar lojala människor, vanliga medborgare.
"Vad världen behöver just nu"
Men Rothenberg tror på en förändring av situationen i Kina och säger att även om Kina är en kontrollstat så är det svårt att kontrollera 1,3 miljarder människor.
– Jag tror att människans inneboende kraft av att ta hand om sig själv, av att värna om andra människor, om att faktiskt leva ett sunt liv – det kan ingen förtryckarregim få stopp på, säger han.
Alm tycker att utövarna som gör sina qigongövningar utanför det kinesiska konsulatet är modiga som uttrycker vad de står för.
– De visar styrkan hos folket i Kina.
– Falun Gong-rörelsen är en mycket fredlig rörelse och de står upp för sanning, de står upp för medkänsla, och de står upp för tolerans. Och det är precis vad världen behöver just nu, så det är en fantastisk sak som de gör.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.