En ny internationell rörelse är nu på tillväxt, för att bekämpa “det kinesiska kommunistpartiets (KKP:s) nedslag på frihet, demokrati och mänskliga rättigheter”. På Kinas nationaldag gick 150 grupper i över 90 städer runt om i världen ut och protesterade mot regimens övergrepp på mänskliga rättigheter.
Rörelsen “Resist China” har en knuten näve som symbol, med orden “Stand with Southern Mongolians Taiwanese Hong Kongers Uyghurs Chinese Tibetans”.
Syftet med den globala kampanjen är att tillsammans “arbeta för ett slut på det kinesiska kommunistpartiets auktoritära regim”.
Webbsidan specificerar regimens förtryck av människor som lever under dess styre:
- Det ockuperade Tibet är ett av de minst fria områdena i världen.
- Miljontals uigurer sitter frihetsberövade i stora interneringsläger i det ockuperade Östturkestan
- Grundläggande friheter har gått förlorade i Hongkong
- Kultur och språk hos det mongoliska folket i Södra Mongoliet (Inre Mongoliet) suddas ut
- Skrämsel och geopolitiska trakasserier mot Taiwan
- Oräkneliga kinesiska advokater, feminister och aktivister har frihetsberövats och försvunnit
Lagstifta KKP som internationell brottsorganisation
Den 1 oktober lade den amerikanske parlamentsledamoten Scott Gordon Perry fram en motion i USA:s representanthus där han kräver att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) ska klassas som en internationell brottsorganisation (Transnational criminal organization, TCO) enligt amerikansk lagstiftning.
– KKP kan inte få komma undan, kan inte befrias från rättvisa bara för att det styr Kina, sade Perry under ett tal i Capitol Hill den 1 oktober.
Vi måste vara generationen som konfronterar och besegrar, och sätter stopp för KKP:s onda regim.
– Scott Gordon Perry, amerikansk parlamentsledamot
Han menar att omvärlden låter det kinesiska kommunistpartiet komma undan med sina allvarliga brott mot mänskliga rättigheter på grund av att partiet utsett sig självt som en laglig regering i Kina.
– De kommer undan med förtryck, koncentrationsläger och alla möjliga fruktansvärda saker, om det så handlar om Falun Gong, våra vänner i Mongoliet, eller att det tar över Tibet – allt detta måste upphöra, säger han.
Genom att få bort den suveräna immuniteten för kinesiska tjänstemän kan de ställas inför rätta i amerikansk domstol och dömas till fängelse i Kina och USA. Det gäller även företag och organisationer.
– Vi måste vara generationen som konfronterar och besegrar, och sätter stopp för KKP:s onda regim, sade han.
Starkare tillsammans
I Stockholm hölls en manifestation på Mynttorget, invid Sveriges riksdag, som en del i den globala aktionen. Representanter för flera förtryckta grupper berättade för Epoch Times om styrkan i att agera tillsammans, mot sin motståndare – KKP.
Mattias Björnerstedt, ordförande i Tibetkommittén, sade att det var ett stort steg att hålla en enad manifestation.
– Det har en väldigt symbolisk betydelse för oss och, jag tror, för vår motståndare – kinesiska regimen.
Borde uteslutas ur FN:s MR-råd
I över 90 städer runt om i världen hölls liknande aktiviteter i kampanjen Resist China. Människor från olika förtryckta grupper hade samlats utanför FN:s högkvarter i New York. De berättade för Epoch Times att de upplevde en ny känsla av solidaritet då olika gruipper utsätts för regimens senaste auktoritära nedslag, så som de nyligen införda begränsningarna av det mongoliska språket i skolor i den autonoma provinsen Inre Mongoliet, massarresteringar av demokratiaktivister i Hongkong och förtryck i Tibet och Xinjiang.
Rinchen Namgyal, styrelsemedlem i den New York-baserade Students for a Free Tibet, uppmanade ledarna i den fria världen att gå ihop för att göra en “oberoende undersökning av situationen i de Kina-ockuperade regionerna”.
Med tanke på regimens övergrepp mot mänskliga rättigheter genom åren anser han att FN borde utesluta Kina från FN:s råd för mänskliga rättigheter. I april blev en kinesisk representant invald i en rådgivande grupp som utser panelens övervakare av mänskliga rättigheter.
En av deltagarna vid manifestationen, Nicole Sara, har bott i Hongkong i 11 år. Hon kallar Kinas nationaldag för en "sorgens dag".
– Vad gäller alla de här människorna så finns det ingenting att fira. Det är början på förödelsen för många, många människor.
Hon tror att den kinesiska regimen en dag kommer att falla.
– Onda regimer kommer och går. En dag kommer vi att se tillbaka och se den här fläcken i Kinas historia.
Videoinslaget kommer från manifestationen i Stockholm.
Epoch Times i New York bidrog till rapporteringen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.