Krav: "Klassa Kinas kommunistparti som internationell brottsorganisation"
Bakom kraven står människorättsorganisationer, aktivister och politiker
Flera röster har under den senaste tiden krävt att USA ska klassa kommunistpartiet i Kina som en brottsorganisation. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images


Det kinesiska kommunistpartiet måste klassas som en internationell brottsorganisation och ställas inför rätta. Den uppmaningen kommer från människorättsorganisationer, aktivister och nu senast en parlamentsledamot i USA.

Den 1 oktober lade den amerikanske parlamentsledamoten Scott Gordon Perry fram en motion i USA:s representanthus där han kräver att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) ska klassas som en internationell brottsorganisation (Transnational criminal organization, TCO) enligt amerikansk lagstiftning.

– KKP kan inte få komma undan, kan inte befrias från rättvisa bara för att det styr Kina, säger Gordon Perry under ett tal i Capitol Hill på torsdagen.

Vi kommer att ställa dem inför rätta, och vi kommer att få ett slut på deras tyranni.

Scott Gordon Perry, amerikansk parlamentsledamot

Han menar att omvärlden låter det kinesiska kommunistpartiet komma undan med sina allvarliga brott mot mänskliga rättigheter på grund av att partiet utsett sig självt som en laglig regering i Kina.

– De kommer undan med förtryck, koncentrationsläger och alla möjliga fruktansvärda saker, om det så handlar om Falun Gong, våra vänner i Mongoliet, eller att det tar över Tibet – allt detta måste upphöra, säger han.

Ställas inför rätta

Om Kinas kommunistparti klassas som en TCO skulle det betyda att USA kan tillämpa lagstiftning som i stora drag innebär att alla som är involverade i kommunistpartiet, även företag och organisationer, kan ställas inför rätta och dömas till straff, inklusive fängelse – i Kina och USA. Dessutom skulle partiet förlora sin suveräna immunitet.

Gordon Perry säger att de brott som KKP begår är kriminella handlingar som hela världssamfundet måste uppmärksamma och stå emot, och att USA är det land som måste gå i spetsen.

– Under de senaste hundra åren har vår värld sett framväxten av kommunismen i Sovjetunionen. Vi har sett friheten hotas av ondskan. Och vi ser det just nu idag … Det kan inte tillåtas att fortsätta, säger han och syftar på Kinas kommunistparti.

– Vi kommer att ställa dem inför rätta, och vi kommer att få ett slut på deras tyranni.

”Kalla partiet för vad det är”

I slutet av juli skrev en koalition av människorättsorganisationer och aktivister ett öppet brev till USA:s justitieminister William Barr, där de i likhet med Gordon Perry kräver att det kinesiska kommunistpartiet ska klassas som en TCO.

I sitt brev tar koalitionen upp brott som KKP gjort sig skyldiga till och som de måste ställas till svars för. Brotten sträcker sig alltifrån stöld av teknologi, hackning av personuppgifter och mörkläggning av KKP-viruset, till människohandel, spridning av fentanyl, förtryck av minoriteter och storskaliga statssanktionerade organstölder.

En av de som står bakom brevet är den amerikanska människorättsadvokaten Elisabeth Yore. Hon säger att det är dags att kalla KKP för vad det verkligen är, och att detta kan öppna dörrar till att vidta rättsliga åtgärder mot såväl partiet som alla som är kopplade till det.

– Det finns ... lager på lager av sanktioner och straffrättsliga påföljder som kan användas, inte bara mot KKP, när det har utsetts till en TCO, utan också mot andra organisationer som är delaktiga i brotten som begås av den kriminella organisationen, i detta fall, KKP, säger Yore i en intervju med NTD News.

Hon säger att TCO-beteckningen också möjliggör ekonomiska sanktioner mot banker och företag som gör affärer med KKP.

Vill ta bort KKP i ett slag

En annan person som står bakom brevet till Barr är den framstående affärsmannen Elmer Yuen från Hongkong, som lämnade staden och gav upp sina förbindelser med Kina i samband med Pekings nedslag mot studentdemonstrationerna i somras.

Han berättar för Epoch Times American Thought Leaders att han sedan han kom till USA bland annat har arbetat för att göra det kinesiska kommunistpartiet olagligt genom amerikansk lagstiftning och domstolsåtgärder.

Elmer Yuen i Washington den 12 Juni 2020. Foto: Sean Lin/Sound of Hope

Även Yuen menar att klassningen av KKP som en internationell brottsorganisation kommer att förändra situationen för olika företag som gör affärer med Kina, eftersom alla företag i Kina, i grund och botten, kontrolleras av kommunistpartiet.

– Om du försöker göra affärer i Kina och det [KKP] är en kriminell organisation, och … man vet att man gör affärer, inte med ett företag, utan med KKP, då är det en helt annan femma, säger han.

Yuen säger vidare att KKP har begått minst 14 omfattande brott under sin tid vid makten som det kan ställas till svars för.

– Vad kallar man en organisation som ständigt begår sådana brott mot mänskligheten? Det är en kriminell organisation. Det är organiserade brott mot mänskligheten under 71 års tid.

– Vi vill ta bort det kinesiska kommunistpartiet en gång för alla, inte en och en. Inte ens 100 och 100, utan alla i ett slag, säger Yuen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.