Lärobok i Kina påstår att Jesus stenade kvinna


En kinesisk lärobok om lag och etik som används över hela Kina har förvrängt en berättelse från Bibeln och påstår att Jesus stenar en kvinna till döds. 

Förvrängningen är den senaste i en lång rad åtgärder som det kinesiska kommunistpartiet (KKP) genomfört i avsikt att kontrollera och undertrycka religion i landet. Händelsen har väckt upprördhet bland kristna, och många uppmanar Vatikanen att ompröva sitt partnerskap med regimen.

Läroboken som har titeln ”Professionell etik och lag” används i yrkesutbildningsskolor över hela Kina. Den godkändes av den redaktionella granskningskommittén som övervakas av regimens utbildningsministerium 2018, enligt ChinaAid, en USA-baserad kristen människorättsgrupp.

Förvrängt budskap

Boken tar upp en välkänd berättelse från Nya Testamentet där Jesus möter en kvinna som begått äktenskapsbrott. Men istället för att beskriva händelsen enligt bibeln så har slutet förändrats och framställer Jesus som en mördare.

I den ursprungliga berättelsen från Johannesevangeliet kommer en grupp män till Jesus med en kvinna som anklagas för äktenskapsbrott. De frågar Jesus om hon ska stenas till döds enligt Moselagen. Jesus säger då att den som är utan synd kan kasta den första stenen. Männen inser då att ingen är utan synd och går därifrån. Jesus vänder sig sedan till kvinnan och frågar om någon har fördömt henne, och hon svarar nej. Jesus säger sedan, ”Inte heller jag fördömer dig; gå och synda inte mer .”

I den kinesiska läroboken har slutet skrivits om och det står istället, ”När alla gått stenade Jesus kvinnan till döds själv och sade, ’Jag är också en syndare. Men om lagen endast kunde tillämpas av fläckfria män så skulle lagen vara död’”.

I frågesektionen under texten står, ”Hur ser du på lagen utifrån den här berättelsen?”

Det ändrade avsnittet kom till allmän kännedom efter att en person publicerade en bild av texten på sociala medier tidigare i september. En lärare vid en yrkesskola bekräftade senare innehållet tillade att lärobokens innehåll varierar i olika regioner i Kina, enligt UCA News i Hongkong.

Många personer på internet har reagerat starkt på förvrängningen i läroboken och menar att textavsnittet är respektlöst.

China Aid säger i ett uttalande att KKP:s syfte med ändringen är att stärka sin regeringsfilosofi och att få människor att acceptera partiets och rättsväsendets olagliga agerande.

De säger vidare att regimen i åratal har försökt omtolka de bibliska budskapet så att det stämmer med de socialistiska värderingarna som den kinesiska ledaren Xi Jinping förespråkar.

Samarbete med Vatikanen

Det kinesiska kommunistpartiet har förföljt kristna och andra religiösa och andliga grupper under lång tid, och har bland annat förstört kyrkor och fängslat dess medlemmar och ledare.

I september 2019 tvingade kinesiska tjänstemän en katolsk kyrka i Jiangxiprovinsen att ersätta en bild av Jungfru Maria med sitt barn mot en bild av den kinesiska ledaren Xi Jinping, enligt Bitter Winter, en online-media som rapporterar om religionsfrihetsfrågor i Kina. De beordrade också kyrkan att sätta upp den kinesiska flaggan vid ingången och att hänga en banderoll över kyrkans namn med texten "Följ partiet, tacka partiet och lyd partiet”.

Många uppmanar också Vatikanen att se över sitt förhållande till den kinesiska regimen. I september 2018 undertecknade Heliga stolen (Vatikanstaten) ett historiskt avtal med KKP gällande utnämning av biskopar i landet.

Innan dess var kinesiska katoliker splittrade i två grupper;  de som utövade sin religion i underjordiska inofficiella kyrkor, och var lojala mot Vatikanen, och de som var med i den statssanktionerade katolska kyrkan ledd av biskopar utsedda av regimen. Efter avtalet erkände påven Franciskus omedelbart sju biskopar som tidigare utsetts av Peking utan Vatikanens godkännande.

Avtalet, vars detaljer inte offentliggjordes, utlöste skarp kritik från utomeuropeiska katoliker och människorättsförespråkare som beskrev agerandet som en "kapitulation" inför den kommunistiska regimen, med hänvisning till KKP:s systematiska förföljelse av underjordiska kristna.

De båda parterna förväntas förnya avtalet som löper ut inom kort, enligt Reuters uppgifter från en senior källa inom Vatikanen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.