Inrikes

Ökat intresse för kött trots kampanjer för vegetarisk mat

Glenn Mattsing
Glenn Mattsing
loadingKöttbonden Jocke Andersson gläds åt den ökade försäljningen och tror sig veta varför fler vill äta kött. Foto: Privat
Köttbonden Jocke Andersson gläds åt den ökade försäljningen och tror sig veta varför fler vill äta kött. Foto: Privat

Trots fokus på växtbaserad kost visar en ny rapport på rekordstort intresse för animalieprodukter. Antalet bönder är dock lågt, vilket riskerar att leda till köttbrist och höjda priser. 

”Den höga efterfrågan på svenskt kött ger god lönsamhet.” Det skriver Lantbrukarnas riksförbund i sin senaste rapport ”Grönt näringslivsindex”, en konjunkturmätare för lantbrukets näringar. I deras senaste rapporter har intresset för samtliga animalieprodukter ökat stadigt – och i den senaste slogs nytt rekord.  

Jocke Andersson, 35, är köttbonde och driver Harparboda gård utanför Lindesberg i Bergslagen. Han är nöjd med utvecklingen och tror sig veta vad som ligger bakom trenden.

Grönt näringslivsindex

Varje kvartal presenterar Lantbrukarnas riksförbund ett grönt näringslivsindex, som är en konjunkturmätare på näringar inom jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion, trädgård och landsbygdens miljö, däribland primärproduktion och service på gårdsnivå.

Målet är att mäta den rådande konjunkturen i de gröna näringarna, samt att fånga skillnaderna mellan de olika branscherna. Data inhämtas från en panel med 950 företagare; 150–200 från varje bransch. Undersökningen genomförs av Ipsos i form av webbenkäter och telefonintervjuer.

Resultatet viktas både mellan branscher och inom produktionsinriktningar i proportion till omsättning i näringen. Ett indextal över 100 indikerar en förväntad tillväxt, medan ett indextal under 100 innebär en förväntad nedgång.

I den senaste rapporten ökar animalieproduktionen medan växtodling missgynnats på grund av prisfall på spannmål samt försämrad lönsamhet för företagen i branschen till följd av stora lager och en god skördeprognos. Sveriges köttkonsumtion är hög i jämförelse med andra länder: cirka 80 kilo per person och år.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Glenn Mattsing
Glenn Mattsing
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Inrikes

Ökat intresse för kött trots kampanjer för vegetarisk mat

Glenn Mattsing
Glenn Mattsing
loadingKöttbonden Jocke Andersson gläds åt den ökade försäljningen och tror sig veta varför fler vill äta kött. Foto: Privat
Köttbonden Jocke Andersson gläds åt den ökade försäljningen och tror sig veta varför fler vill äta kött. Foto: Privat

Trots fokus på växtbaserad kost visar en ny rapport på rekordstort intresse för animalieprodukter. Antalet bönder är dock lågt, vilket riskerar att leda till köttbrist och höjda priser. 

”Den höga efterfrågan på svenskt kött ger god lönsamhet.” Det skriver Lantbrukarnas riksförbund i sin senaste rapport ”Grönt näringslivsindex”, en konjunkturmätare för lantbrukets näringar. I deras senaste rapporter har intresset för samtliga animalieprodukter ökat stadigt – och i den senaste slogs nytt rekord.  

Jocke Andersson, 35, är köttbonde och driver Harparboda gård utanför Lindesberg i Bergslagen. Han är nöjd med utvecklingen och tror sig veta vad som ligger bakom trenden.

Grönt näringslivsindex

Varje kvartal presenterar Lantbrukarnas riksförbund ett grönt näringslivsindex, som är en konjunkturmätare på näringar inom jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion, trädgård och landsbygdens miljö, däribland primärproduktion och service på gårdsnivå.

Målet är att mäta den rådande konjunkturen i de gröna näringarna, samt att fånga skillnaderna mellan de olika branscherna. Data inhämtas från en panel med 950 företagare; 150–200 från varje bransch. Undersökningen genomförs av Ipsos i form av webbenkäter och telefonintervjuer.

Resultatet viktas både mellan branscher och inom produktionsinriktningar i proportion till omsättning i näringen. Ett indextal över 100 indikerar en förväntad tillväxt, medan ett indextal under 100 innebär en förväntad nedgång.

I den senaste rapporten ökar animalieproduktionen medan växtodling missgynnats på grund av prisfall på spannmål samt försämrad lönsamhet för företagen i branschen till följd av stora lager och en god skördeprognos. Sveriges köttkonsumtion är hög i jämförelse med andra länder: cirka 80 kilo per person och år.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Glenn Mattsing
Glenn Mattsing
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025