Huawei-byggnad i brand i Kina
En Huawei-byggnad brann i södra Kina på fredagseftermiddagen. Foto: Skärmdump/NTD


Tre personer har dött efter att en Huawei-byggnad med tillhörande laboratorium brann på fredagen i staden Donghuan i södra Kina.

Stadens myndigheter hävdar att det inte finns några laboratorier i byggnaden. Men kinesiska medier som citerade Huawei-anställda säger att det finns 5G-labb där.

Huawei är Kinas största tillverkare av telekomutrustning. Flera länder har dock valt att bannlysa bolaget i utbyggnaden av 5G-nätet på grund av oron för att dess produkter kan utnyttjas av den kinesiska regimen för att utföra spionage.

Statliga tidningen 21st Century Business Herald citerade en Huawei-anställd som sade att elden startade i en ekofri lokal som byggts för att absorbera elektromagnetiska vågor.

Nyhetsartikeln togs dock snabbt bort från internet.

Karta över Huaweis industriområde, Tuanbowa, i Dongguan i Kina. Foto: Skärmdump från Huaweis Weibo-sida

Ytterligare en statlig tidning, The Paper, citerade ledningen för industriparken. Denne sade att byggnaden som fattade eld var laboratoriebyggnaden G2 i Huaweis center i Shongshanhus högteknologiska industrizon i staden Dongguan.

Tidningen rapporterade också att det fanns ett 5G-labb i byggnaden som brann.

The Paper rapporterade också att Huawei började flytta sitt forskning- och designcenter, Huawei University och pilotprojektcenter till Songshanhu 2018.

Omkring 30 000 personer arbetar i industrizonen, bland annat med utveckling av mobiltelefoner, operativa system och annan avancerad tekning, enligt tidningen.

Tre döda

Efter klockan 15 började vittnen filma från industriområdet Tuanbowa. En person lade ut en video på sociala medier där man kunde se kraftig rökutveckling i byggnaden från flera kilometers avstånd.

I några filmer kunde man se de tre högsta våningarna i byggnaden täckta av rök. Väggen hade blivit helt mörk på grund av rökutvecklingen.

I andra filmer från industriparken såg man Huawei-anställda fly från byggnaden. Några av de anställda hade på sig vita laboratorierockar.

Dungguans räddningstjänst meddelade att elden var släckt vid klockan 16:50. De hittade minst tre döda människor som var administrativ personal i bostadsområdet.

Innan elden var släckt meddelade myndigheter i Dongguan att inga personer hade dött.

Än så länge har räddningstjänsten inte uppgett orsaken till branden, men bekräftar att alla Huawei-anställda måste evakueras från industriparken.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.