USA:s tull har beslagtagit fler falska munskydd från Kina
Ett parti munskydd från Shenzhen, Kina har beslagtagits av tullen i Chicago, USA den 10 september 2020 då man upptäckte att de var falska. Foto: U.S. customs and Border Protection


Tull- och gränsskyddsmyndigheten i USA har beslagtagit en sändning med 500 000 defekta N95 munskydd från Shenzhen i Kina, den 10 september, meddelade myndigheten på måndagen.

30 av munskydden skickades för testning hos det amerikanska smittskyddsinstitutet (CDC). Resultaten visade att 10 procent av de testade munskydden hade defekt filterfunktion.

– De här munskydden möter inte CDC:s säkerhetsstandard, vilket sätter allmänheten i fara och äventyrar allas hälsa och välmående, säger Shane Campbell, hamndirektör i Chicago.   

Enligt en uppskattning fastställdes det inhemska värdet av munskydden till 3 074 385 dollar (drygt 27 miljoner SEK), långt över tillverkarens rekommenderade pris på 474 905 dollar (drygt 4 miljoner SEK), på grund av den stora efterfrågan på munskydd under den pågående KKP (Kinesiska kommunistpartiet)-viruspandemin.

Partiet med de falska munskydden har överlämnats till Homeland Security Investigation (HSI) för vidare utredning uppger tullmyndigheten.

"Vissa organisationer försöker utnyttja det begränsade utbudet av och den ökade efterfrågan på vissa läkemedel, skyddsutrustning och andra medicinska produkter som behövs i hanteringen av COVID-19-pandemin", säger myndigheten i ett uttalande. "Bland annat smugglar och säljer dessa brottslingar falsk säkerhetsutrustning, icke-godkända covid-19-testkit, icke godkända läkemedel och undermåliga hygienprodukter på onlinemarknaden.”

Beslaget kommer efter att USA:s justitiedepartement i juni meddelade att det hade åtalat en kinesisk tillverkare för att ha exporterat nästan en halv miljon defekta munskydd som skulle ha uppfyllt N95-standarden.

King Year Packaging and Printing Co. Ltd tillverkade 495 200 felaktiga och felmärkta munskydd som de uppgav var N95 munskydd och skickade produkterna till USA för försäljning, sade åklagaren den 5 juni. Avdelningen sade att maskerna låg långt under filtreringsstandarderna för N95 munskydd.

I början av maj förbjöd FDA över 60 munskyddstillverkare av N95-typ i Kina att exportera till USA, efter det att tester visade att många av deras produkter var långt ifrån den kvalitetsstandard som krävs.

Under pandemin har även Sverige haft problem med defekta munskydd från Kina, vilket Epoch Times rapporterade om i juli, och en mängd andra länder såsom Finland, Storbritannien, Nederländerna, och Spanien med flera har antingen återkallat eller skickat tillbaka defekta munskydd, testkit och skyddskläder från kinesiska tillverkare.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.