Uppdrag granskning: Undermåliga masker i vården – de flesta från Kina
En sjuksköterska med ansiktsskydd på Karolinska sjukhuset i Solna den 19 april 2020. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images


Ett tiotal kommuner och ett flertal regioner i Sverige köpte in andningsskydd som var undermåliga och hade vilseledande och bristfällig säkerhetsdokumentation. De flesta av maskerna är tillverkade i Kina, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

I flera kommuner, däribland Sigtuna, användes andningsskydden på äldreboenden eller hemtjänsten utan att man hade testat dem.  

– Det utbröt en pandemi. Det fanns inte lager, inte skyddsutrustning. Och vi var tvungna att laga efter läge och få tag i den skyddsutrustning som var möjlig, säger Kristina Holmberg, förvaltningschef i Sigtuna kommun, till tv-kanalen.

Förfalskat certifikat

På Sundsvalls sjukhus använde man masker innan man testade dem. Testresultatet visade senare att andningsskydden var undermåliga.

I Höör i Skåne köpte man in masker med certifikat från två bolag som inte har behörighet att utfärda sådana. Ett av bolagen uppger att ett certifikat var förfalskat, enligt SVT.

Akademiska sjukhuset i Uppsala köpte in ansiktsmasker som hade fel CE-märkning. Man lät sedan Totalförsvarets forskningsinstitut testa skydden och det visade sig att de släppte igenom upp till tio gånger mer än vad som är tillåtet.

I april drog Socialstyrelsen in skyddsmasker från 13 regioner eftersom det visade sig att de var undermåliga, något som Aftonbladet rapporterade.

Enligt Uppdrag granskning är i princip alla masker tillverkade i Kina. De köptes in när pandemin var som mest akut och då de vanliga leverantörerna hade svårt att möta efterfrågan.

Inte bara i Sverige

Det är dock inte bara Sverige som har blivit lurade när det gäller dåliga andningsskydd. I Belgien beställde myndigheterna 20 miljoner masker. Över hälften av dessa levde inte upp till säkerhetskraven, enligt SVT.

Ett sjukhus i Litauen mottog 3 000 andningsskydd som var otestade och undermåliga. De hade dessutom falsk CE-märkning. Tv-kanalen uppger att ägaren till företaget, som exporterade dem, är efterlyst i Kina.

I Nederländerna greps en man i slutet av april. Han misstänks för att ha sålt 15 000 bristfälliga andningsskydd som sedan hamnade i vården. Enligt SVT hade mannen köpt maskerna från Kina och han hade också förfalskade certifikat.

Flera länder i Europa har också haft problem med testkit från Kina som har fungerat dålig, däribland Spanien, Tjeckien, Slovakien, Storbritannien och Turkiet, vilket Epoch Times tidigare har rapporterat om.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.