Konsthantverk: Arvika Konsthantverk jubilerar

Museum: Utställning

Rackstadmuseet visar Arvika Konsthantverks utställning 100 år av lustfyllt skapande. Foto: Rackstadmuseet


Rackstadmuseet uppmärksammar att Arvika Konsthantverk jubilerar genom utställningen 100 år av lustfyllt skapande. Parallellt pågår utställningar om Rackstadkolonin.


I utkanten av Arvika i Värmland finns Rackstadmuseet som invigdes 1993. Bland äppelträd och blomrabatter ligger den röda stugan som från början var skulptören och bildhuggaren Christian Erikssons barndomshem Haget i Taserud. Runt sekelskiftet 1900 blev det en mötesplats för konstnärer och konsthantverkare. Rackstadkolonin utvecklades och blev Sveriges största konstnärskoloni.

Tanken på ett museum väcktes av konstnären och konsthantverkaren Gustaf Fjæstad. För att kunna härbärgera all konst så har den lilla stugan kompletterats med två utställningsflyglar. Som en del av museet finns Erikssons ateljé Oppstuhage bevarad. I dag presenterar museet verk av konstnärerna i Rackstadkolonin samt övriga dåtida och nutida konstnärer och konsthantverkare, främst från bygden. Det är influenser från Arts & Crafts-rörelsen parallellt med aktuell samtidskonst.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!