Hembygdsrörelsen lika aktuell nu som då

Norra Vättersbygdens hembygdsförening i Askersund var en av de föreningar som firade dagen. Föreningen startades 1925 och förvaltar i dag ett tjugotal byggnader. Foto Carita Zoupounidou


Varje år den första söndagen i augusti firas hembygdsgårdens dag. Dagen är inte centralt organiserad, men många lokala hembygdsföreningar runt om i landet tar tillfället i akt att slå upp sina dörrar för att visa upp hembygdsrörelsens aktiviteter.

Hembygdsgårdens dag firades nyligen över hela landet och aktiviteterna var varierade. På Svenska Hembygdsförbundets webbplats fanns ett fyrtiotal evenemang registrerade, men det är tydligt att inte alla föreningar registrerar sina aktiviteter genom riksförbundet.

När man tänker på hembygdsrörelsen är det kanske först hit tankarna vandrar: kålbullsbakning, barnaktiviteter, kakkalas, hantverksutställningar och hembygdsgårdar. Grunden i hembygdsrörelsen är trots allt alla de här lokala föreningarna som verkar för att hålla liv i den egna bygden och dess historia.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!