I ett öppet PEN America-brev manar kända författare och skribenter runt om i världen Kinas president Xi Jinping om ett frisläppande av skribenten och aktivisten Xu Zhiyong.
Xu har varit frihetsberövad sedan februari och anklagas för ”anstiftan till omstörtande av statsmakten”. Han riskerar upp till 15 års fängelse.
”Att skriva en artikel är inget brott”
Den 47-årige skribenten har kritiserat Kinas ledare Xi Jinpings hantering av KKP-viruset, också känt som det nya coronaviruset. Han har också anklagat Xi för att ha mörklagt information om viruset.
”Ers excellens, att skriva en artikel är inget brott. Inte heller kritik mot politiska ledare, inte heller fridfullt stöd för konstitutionell reform”, står det att läsa i brevet.
”Dessa är inte legitima orsaker att tysta Xu, att ta honom från sin familj och omvärlden, att tvinga honom in i isolerad fångenskap eller att hota honom med brottsliga anklagelser och flera års fängelse.”
Författarna menar att möjligheten att granska hanteringen av pandemin är av största vikt för framtiden.
"Oavsett om det gäller i Kina, USA eller var som helst i världen är individens rätt att granska hanteringen av covid-19-pandemin av största vikt, liksom att hålla tjänstemän ansvariga för sina handlingar."
Detta kan säkerställa att den här historiska krisen ger insikter som gör oss bättre förberedda för nästa utbrott, skriver de i brevet.
I början av juni meddelade PEN America att Xu Zhiyong kommer att tilldelas PEN/Barbey Freedom to Write Award, ett pris som årligen ges till fängslade skribenter.
– Vårt brev är en tydlig påminnelse om att skribenter runt om i världen avser att tala å andras vägnar, sade Jennifer Egan, ordförande i PEN America, i ett pressmeddelande.
”Utnyttjat den globala pandemikrisen”
– Ledare som Xi Jinping har utnyttjat den globala pandemikrisen för att ytterligare slå ned på det fria ordet och friheten att skriva. Vi är här för att påminna dem att skribenter runt om i världen är vaksamt uppmärksamma, och kommer att göra allt i vår makt för att garantera att vi alla har rätten att få sin röst hörd.
Några av de som har skrivit under brevet är författarna Paul Auster, Siri Hustvedt, Lev Grossman och J.M Coetzee.
Epoch Times har tidigare skrivit om att minst fyra oberoende skribenter har gripits av kinesiska myndigheter på grund av att de har rapporterat om KKP-virusutbrottet i Wuhan.
I juni greps den kvinnliga medborgarjournalisten Zhang Zhan efter att åklagarmyndigheten i Pudong anklagat henne för att ha ”startat gräl och skapat problem”.
I april dömdes den 45-åriga kvinnliga bloggaren Liu Yanli i Kina till fyra års fängelse efter att på sociala medier ha kritiserat det kinesiska kommunistpartiet och dess ledare.
Reportrar utan gränser, RSF, rankar Kina som nummer 177 av 180 länder i deras pressfrihetsindex. Enligt organisationen sitter över 100 journalister och bloggare fängslade i Kina.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.