I februari frihetsberövades den kinesiske skribenten och medborgarrättsadvokaten Xu Zhiyong för att ha kritiserat Kina-regimens hantering av covid-19. Organisationen PEN America skriver i ett pressmeddelande att man fördömer gripandet.
Enligt organisationen meddelade polisen hans familj på lördagen att Xu formellt är anhållen för ”anstiftan till omstörtande av statsmakten”, en anklagelse som kan leda till upp till 15 års fängelse.
– Xu Zhiyong har gripits helt enkelt bara för att ha kritiserat regeringen. Genom att gå vidare med dessa meningslösa anklagelser av ”omstörtande” använder regeringen lagen som ett verktyg för att legitimera dess förtryck av dissidenter, säger vd för PEN America, Suzanne Nossel, i pressmeddelandet.
– Men kritik är inte brott vad än Peking bestämt försöker hävda.
Kritiserade Kinas ledare
47-årige Xu Zhiyong har kritiserat Kinas ledare Xi Jinpings hantering av utbrottet av KKP-viruset, även känt som coronaviruset. I december anklagade han Xi för att mörklägga information om viruset och menar att han inte sköter sitt jobb.
I början av juni meddelade PEN America att Xu Zhiyong kommer att tilldelas PEN/Barbey Freedom to Write Award, ett pris som årligen ges till fängslade skribenter.
I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Suzanne Nossel att det finns flera anledningar till att han tilldelas priset. Dels belyser han Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter, och dels tar han upp faran med myndigheternas mörkläggning av den allmänna hälsan.
– Att undanhålla information och straffa visselblåsare har tveklöst bidragit till den svårhanterliga spridningen av coronaviruset, säger hon.
– Vi ser tydligt de katastrofala konsekvenserna av att tysta ner de som försöker berätta sanningen.
Flera gripanden av medborgarjournalister
Epoch Times har tidigare skrivit om att minst fyra oberoende skribenter har gripits av kinesiska myndigheter på grund av att de har rapporterat om KKP-virusutbrottet i Wuhan.
I fredags greps den kvinnliga medborgarjournalisten Zhang Zhan efter att åklagarmyndigheten i Pudong anklagat henne för att ha ”startat gräl och skapat problem”.
I april dömdes den 45-åriga kvinnliga bloggaren Liu Yanli i Kina till fyra års fängelse efter att på sociala medier kritiserat det kinesiska kommunistpartiet och dess ledare.
Reportrar utan gränser, RSF, rankar Kina som nummer 177 av 180 länder i deras pressfrihetsindex. Enligt organisationen sitter över 100 journalister och bloggare fängslade i Kina.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.