Medborgarjournalist arresterad i Kina – rapporterade om virusutbrottet
Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan kritiserade myndigheterna för sin hatering av virusutbrottet i en Youtube-video. Foto: Skärmdump


Ännu en medborgarjournalist har arresterats av kinesiska myndigheter efter att ha rapporterat om KKP-virusutbrottet i Wuhan. Hon är därmed den fjärde kända oberoende journalisten som tystats för att dokumentera pandemin i Kina.

Arresteringen av den kvinnliga medborgarjounalisten Zhang Zhans rapporterades den 20 juni av Weiquanwang, en kinesisk webbplats som tar upp nyheter om människorättsaktivister. Webbplatsen uppger att lokala myndigheter arresterade Zhang den 19 juni efter det att åklagarmyndigheten i Pudong, ett distrikt i Shanghai, godkände arresteringen på grunderna att hon ”startat gräl och skapat problem.”

Enligt webbplatsen hålls Zhang nu i Pudong New District Detention Center i Shanghai. Arresteringen av Zhang har även rapporterats av den USA-baserade människorrättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

Zhang försvann redan en månad tidigare. Polisen i Pudong uppgav den 15 maj att hon hade arresterats, enligt CHRD.

Den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RFS) sade att hon fortfarande hölls fängslad i Shanghai den 26 maj.

Zhang, bosatt i Pudong, arbetade tidigare som människorättsadvokat. Lokala myndigheter drog dock in hennes licens efter det att hon 2017 deltagit i ett upprop som krävde förändringar i en lokal förvaltningslag för advokater.

Rapporterade om situationen i Wuhan

I början av februari begav sig Zhang till Wuhan där hon började jobba som videojournalist. Hon lade upp rapporter på WeChat, Twitter och Youtube.

Den 13 maj postade Zhang en Youtube-video där hon talade framför Hankou tågstation i Wuhan. I videon kritiserade hon de lokala myndigheternas plan att sätta igång med virustestning till en kostnad av 180 yuan (ca 240 SEK) per person, och sade att det var en för dyrt med anledning av att människor befunnit sig under nedstängning i månader.

Hon tillade att trots att myndigheterna brutit mot de mänskliga rättigheterna under utbrottet skulle människor sannolikt gå med på att betala för testet ändå, i hopp om att kunna bevisa att de var virusfria. För att klara säkerhetskontroller i många städer måste medborgarna visa upp en mobilappskod som bevisar att de är virusfria.

Hon tog också upp om skrämseltaktik som använts av Wuhans myndigheter i försök att kontrollera spridningen av viruset, och sade att det var en ”sorg för landet”.

En dag senare var Zhang försvunnen.

Fler fortfarande försvunna

Människorättsgrupper har uttryckt sin oro över Zhangs arrestering.

Steven Butler, koordinator för Asiendelen av Committee to Protect Journalist, sade i ett uttalande: ”Kina visar stolthet över sin hantering av covid-19 pandemin, men verkar vara skräckslagna för att låta oberoende journalister som Zhang Zhan fritt berätta om vad som händer.”

Han sade vidare: ”Kinesiska myndigheter borde släppa Zhang fri omedelbart och tillåta henne att fortsätta det viktiga arbetet med att dokumentera hur sjukdomen påverkar.”

Reportrar utan gränser uppger också att man fortfarande inte vet var någonstans två andra oberoende journalister, Chen Qiushi och Fang Bin, befinner sig. De arresterades båda i Wuhan i början av februari.

Ytterligare en medborgarjournalist, Li Zehua, försvann i början av mars och var borta i nästan två månader. Han visade sig igen i slutet av april då han postade en Youtube-video där han berättade att han hade tvingats in i karantän.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.