Fem år sedan Gui Minhai fängslades
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad i maj. Arkivbild. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT


Det har nu gått precis fem år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai fängslades i Kina.

Han greps den 17 oktober 2015 och har suttit frihetsberövad sedan dess, med undantag från några månader året därpå då han var försatt på fri fot. Han dömdes i februari i år till tio års fängelse utan någon offentlig rättegång. Kina anklagar honom för att ha "försett främmande makt med underrättelser".

Landet uppger också att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap, något som Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté vid Svenska Pen, är djupt kritisk till.

– Den ena rättsskandalen har upprepats efter den andra under de här fem åren. Det finns inget som stämmer med internationella rättsprinciper, säger hon till Expressen.

Utrikesminister Ann Linde (S) upprepade på lördagen Sveriges krav på att Gui Minhai släpps fri och påtalar också att han är EU-medborgare. "Sverige uppmanar Kina att frige Gui Minhai så att han kan återförenas med sin dotter och familj", skriver hon på på Twitter.

Gui Minhais dotter, Angela Gui, tror inte att Kina lyssnar på utrikesministern och vill därför se tydligare krav från EU.

– Det bör framgå tydligt att det inte är möjligt att ha en normal relation med ett land som kränker våra medborgares rättigheter till denna grad. Vi hoppas på att en manifestation nästa år inte kommer vara nödvändig men till dess kommer vi att fortsätta kräva pappas frigivning, säger hon till Expressen.

(Niklas Svahn/TT)