Visselblåsande virologs mamma gripen i Kina


Kinesiska myndigheter har gripit mamman till virologen från Hongkong, som tidigare i somras gick ut i västerländsk media och anklagade Peking för att ha mörklagt covid-19-pandemin.

Yan Limeng bekräftade sin mammas arrestering för Epoch Times på måndagen, men ville i dagsläget inte ge några detaljer kring händelsen.

Yan, som flydde från Hongkong och sökte asyl i USA i april, publicerade nyligen en studie som hon medförfattat. Studien, som ännu inte är expertgranskad, säger att viruset har biologiska egenskaper som visar att det inte kan ha ett naturligt ursprung, utan sannolikt har skapats i ett laboratorium.

Innan Yan kom till USA var hon postdoktorand vid University of Hong Kong. Hon arbetade på universitetets coronaviruslab, ett av världens främsta inom området, som förser Världshälsoorganisationen med sina forskningsresultat.

"Hemligt uppdrag"

I en intervju med Epoch Times i augusti berättar Yan att hon den 31 december i fjol, efter att de kinesiska myndigheterna erkänt ett antal smittfall i Wuhan, fick i uppgift av sin handledare att göra en "hemlig utredning" via sitt nätverk i fastlandskina.

Hennes chef tog bort henne från uppdraget, men bad återigen om hennes hjälp kort därpå – denna gång med en varning om att inte ”gå över den röda linjen”, vilket innebär att inte gå emot den kinesiska regimens strategi.

Efterforskningarna fick henne att dra slutsatsen att situationen var betydligt allvarligare än vad Peking påstod, och i hemlighet började hon föra ut informationen till västvärlden.

Av rädsla för regimens hämnd flydde hon Hongkong. Kinesiska myndigheter har därefter hotat hennes familj i Kina, samtidigt som polisen i Hongkong har luskat fram information om Yan genom hennes vänner, efter att ha påstått att hon var inblandad i ett brottsfall, berättar hon. 

Forskarvärlden avfärdar hennes påståenden sedan hon kopplat virusets ursprung till ett lab i Wuhan i sin senaste studie, och vissa menar att det bara är spekulationer. Twitter stängde snabbt ner hennes konto efter det att hon publicerade studien i ett tweet i mitten av september.

University of Hongkong har bekräftat att Yan tidigare var anställd på universitetet, men tar avstånd från alla Yans tidigare eller nuvarande åsikter, vilket de meddelade i ett uttalande strax efter hennes första intervju i amerikansk media.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.