Twitter stänger konto för kinesisk virolog
Hennes studie visar att viruset tillverkades i ett lab
Virolog Dr. Yan Limeng arbetade tidigare som virolog på världens främsta coronaviruslabb i Hongkong. Foto: Brendon Fallon/Epoch Times


Twitter har stängt ner kontot för en kinesisk virolog som påstår sig ha bevis för att KKP-viruset tillverkades i ett laboratorium.

Dr. Yan Limeng publicerade en studie den 14 september där hon hävdar att KKP-viruset, vanligen kallat det nya coronaviruset, har biologiska egenskaper som inte stämmer överens med ett naturligt förekommande, zoonitiskt virus, och därför sannolikt har skapats i ett laboratorium. 

Yan, som tidigare arbetade som virolog på världens främsta coronaviruslabb i Hongkong flydde till USA i april efter att ha upptäckt oroande fakta om KKP-virusutbrottet i Kina. I juli gick hon ut offentligt i media och anklagade det kinesiska kommunistpartiet för att ha mörklagt utbrottet.

Kort efter att Yan twittrat om sin nya studie, som ännu inte har expertgranskats, stängde Twitter ner hennes konto. På bara några få dagar hade hennes nyöppnade konto fått fler än 59 000 följare.

Censurerar studier

Yan säger att forskarvärlden har varit tysta och har samarbetat med det kinesiska kommunistpartiet för att censurera studier som kommit till samma slutsats som hennes.

– De vill inte att folk ska veta sanningen, säger hon i en intervju med Fox News på tisdagen.

– Det är därför jag blev avstängd; Jag utsattes för förtryck, säger hon och tillägger att det kinesiska kommunistpartiet vill att hon ska ”försvinna”.

Epoch Times har kontaktat Twitter och Yan för en kommentar, men har ännu inte fått något svar.

Vissa forskare har kallat rapporten för ”ogrundad”, och såväl Peking som ett högprofilerat laboratorium i Wuhan, staden där pandemin först bröt ut, har förnekat den här typen av påståenden, som det rapporterades om i media redan i januari.

USA:s regering har, med hänvisning till underrättelsetjänsten, sagt att viruset är naturligt förekommande men att "det finns betydande bevis" som tyder på att viruset först läckte ut ur ett labb i Wuhan. De har också kritiserat Peking för att de nekat internationella forskare tillgång till viktig information om virusets ursprung.

Twitter får kritik

Nedstängningen på Twitter har fått kritik från ansedda Kinaexperter och flera kinesiska dissidenter, som menar att Twitter i och med detta i själva verket hjälper den kinesiska regimen att censurera ämnen som de ogillar.

Även politiker i USA har reagerat på företagets agerande. Peter Navarro, Vita husets ekonomiska rådgivare skriver i en tweet: ”Varför skulle Twitter ta ner dr. Yans konto?”, och tillägger i ett senare inlägg:

”En kinesisk forskare kallas in för att undersöka ett dödligt virus i Wuhan, hittar problematiska fakta, blir tystad av KKP, flyr för sitt liv till USA, berättar sin egen sanning och blir sedan tystad av det "fria" Amerikas sociala medier. Varför reagerar ingen?"

Den amerikanska senatorn Josh Hawley, kommenterade även han saken och skrev, “nu står Twitter öppet på Pekings sida.”

En fråga om yttrandefrihet

Cai Xia, pensionerad kinesisk professor som regimen nyligen straffade för att hon uttryckt förolämpande kommentarer om partiet, säger att Twitters beslut handlar om yttrandefrihet.

Hon ifrågasätter också varför Twitter vidtagit så snabba åtgärder mot Yan, samtidigt som de ignorerat Cais upprepade förfrågan om att ta bort konton som gav sig ut för att vara hon.

Även Han Lianchao, en Washingtonbaserad kinesisk dissident, uppmanar Twitter att ge en förklaring till beslutet.

”Det dr. Yan publicerade var en vetenskaplig studie, och människor som har en annan åsikt kan komma med frågor och argument, men att ta bort henne efter bara några få tweets, det är verkligen märkligt”, skriver han i ett Twitterinlägg. Han tillägger att sociala medier som Twitter borde ha öppna och transparenta regler för att reglera företagets beteende, och att de inte borde göra som de vill.

Allvarliga upptäckter

Innan Yan kom till USA, arbetade hon på ett WHO-anslutet viruslabb vid Hongkong University, vilket Epoch Times skrivit om i en tidigare artikel. I januari fick hon i uppdrag av sin chef, som var rådgivande expert till WHO, att i hemlighet studera det SARS-liknande viruset, berättar hon i en intervju med Fox News den 10 juli.

Inga utländska experter, inte ens från Hongkong, fick tillåtelse av Kinas myndigheter att komma in i landet för att studera viruset, så Yan vände sig istället till en vän och forskare på den kinesiska smittskyddsmyndigheten som hade förstahandsinformation om utbrottet.

När hon rapporterade till sin chef i mitten av januari om sina upptäckter om utbrottets allvar, och att de kinesiska myndigheterna dolt virusets smittsamhet, uppmanades hon att ”hålla tyst, och vara försiktig”, eftersom de annars riskerade att ”försvinna”.

Sedan Yan kom till USA har hon bland annat utsatts för cyberattacker och förtal, och hennes familj i Kina har fått besök av myndigheter och polis.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.