Hongkongvirolog avslöjar Pekings mörkläggning av virusutbrottet – flyr landet
Forskare arbetar på ett biofarmaceutiskt laboratorium i Shenyang i Liaoningprovinsen i Kina, den 9 juni 2020. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images


En kvinnlig Hongkongvirolog var en av de första som undersökte KKP-viruset i december 2019. Hon påstår att hon fick veta av en kinesisk forskare att viruset smittade mellan människor redan den 31 december – långt innan det bekräftades av Kinas regim och WHO. För att kunna berätta för omvärlden har hon tvingats fly till USA, men fruktar för sin familjs och sitt eget liv.

Dr. Yan Limeng, virolog på världens främsta coronaviruslabb i Hongkong, säger i en intervju med Fox News den 10 juli att hon fick i uppdrag av sin chef, som var rådgivande expert till WHO, att i hemlighet studera det SARS-liknande viruset som hade uppträtt i Kina i december förra året. Hon berättar vidare att inga utländska experter, inte ens från Honkong, fick tillåtelse av Kinas myndigheter att komma till Kina för att studera viruset.

Eftersom hon inte kunde få några uppgifter från Kinas myndigheter vände hon sig istället till en vän och forskare på den kinesiska smittskyddsmyndigheten (CDC) som hade förstahandsinformation om utbrottet.

Vännen berättade att sjukdomen kunde spridas mellan människor för Yan den 31 december. Samma dag rapporterade Kinas regim om utbrottet offentligt, men gick inte ut med att viruset smittade mellan människor förrän den 21 januari, efter att i flera veckor hävdat att det fanns små eller inga bevis för att detta hade inträffat.

Hon berättar att det var svårt att få information då alla läkare i Kina var rädda för att avslöja något om viruset, och sade att detta är ”känslig information”.

Yan flydde till USA i april och har sökt asyl, då hon är rädd för att straffas av det kinesiska kommunistpartiet om hon skulle återvända till Hongkong.

– Anledningen att jag kom till USA är att jag vill berätta sanningen om covid-19 för världen, säger hon till Fox News.

Yan hävdar att det finns mängder av bevis för att Peking kände till faran med virusutbrottet redan i början, men dolde det. När de väl erkände att det smittade mellan människor och stängde ner Wuhan hade redan 5 miljoner människor lämnat staden, och spridit viruset över hela Kina och världen.

Yan berättar att när hon rapporterade om sina upptäckter om utbrottets allvar till sin chef i mitten av januari, uppmanades hon att ”hålla tyst, och vara försiktig.”

– Som han hade varnat mig tidigare, ”Rör inte vid den röda linjen”, vilket betyder, gör inget som går emot den kinesiska regimens tillvägagångssätt, säger Yan till Fox News. ”Då kommer vi att få problem och vi kommer att försvinna.”

Sedan hon kom till USA har hon förlorat tillgång till sitt arbetkonto och sin mail på virologilabbet i Hongkong, hon har utsatts för cyberattacker och förtal, och hennes familj har fått besök och myndigheter och polis.

– Självklart är jag rädd för säkerheten för min familj, mina vänner och alla de människor som gav mig information, säger hon till Fox News.

Virologilabbet i Hongkong uppger att Yan Limeng inte längre arbetar där.

Mängder med läckta dokument som Epoch Times tagit del av tidigare avslöjar att myndigheterna regelmässigt underrapporterat antalet KKP-virusfall i olika regioner i Kina. Så har varit fallet även när nya virusutbrott inträffat under den senaste tiden i nordöstra Kina och i landets huvudstad Peking.

WHO, som upprepade gånger har berömt Kinas regim för dess ”öppenhet” under pandemin, rättade nyligen till sina officiella uppifter om hur de informerades om det initiala utbrottet i Kina. Tidigare uppgav organisationens officiella tidslinje att kinesiska myndigheter meddelade dem om sjukdomen den 31 december, men detta ändrades senare till att dess kontor i Kina ”såg ett uttalande av Wuhans lokala hälsokommission på deras webbplats” rörande fall av en så kallad viral lunginflammation i den kinesiska staden.

Förra veckan meddelade USA, som är den största bidragsgivaren till WHO, officiellt att de lämnar organisationen med anledning av dess roll i att stödja den kinesiska kommunistregimens mörkläggning av pandemin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.