Snart nalkas våren, och på sina ställen lyser redan solgula vintergäck och snödroppar i rabatterna. Då är det också hög tid att börja fundera på sin trädgård. Men hur ska man börja, vad behöver man tänka på, och vilka är årets trender inom trädgård och odling?
– Nu på våren är jag väldigt svag för narcisser och påskliljor. Jag planterar ofta i stora zinkbaljor, som en äng av gammaldags doftande narcisser, säger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare och ägare till Zetas handelsträdgård söder om Stockholm.
” Förut har jag inte tyckt om dahlior, men i år ska jag sätta massor. Helt plötsligt har jag blivit kär i dahlior.”
Victoria berättar att man i mars och april kan sätta lökväxter och penséer, som tål frost och kan stå ute även om det blir någon minusgrad. De flesta andra växter kan man sätta ut först i maj. Förutom narcisser är julrosor och dahlior några av hennes favoriter.
– Förut har jag inte tyckt om dahlior, men i år ska jag sätta massor. Helt plötsligt har jag blivit kär i dahlior.
Vårens trender
Victoria har arbetat med trädgårdsmästeri i trettio år. Den långa erfarenheten och täta kontakten med kunderna gör att hon lätt känner av vad som är på gång.
– Perenner har blivit väldigt populärt och en aning trendigt – man vill komponera med perenner och gräs. Sedan tycker jag mig ana ett ökat intresse för bladväxter såsom ormbunkar och funkia.
De färger som gäller i år drar åt det aprikosa och mörkt vinröda hållet, men även blått är alltid populärt, berättar Victoria.
Köksträdgården – en ny livsstil
Victoria ser en tydlig riktning mot att odla ätbart, något som växt fram under de senaste två åren. Hon tror att det hänger ihop med dagens miljö- och hälsotänk.
– Man odlar på den lilla plätten man har. Det kan vara alltifrån en liten köksträdgård på fönsterbrädan, balkongen eller på terrassen i kruka, till att man odlar i pallkragar i trädgården.
Victoria berättar att allt fler yngre odlar nuförtiden, och att kunskapen och intresset har ökat.
– Det känns inte som att det är en trend, för det har varit på stadig kurva uppåt hela tiden. Jag tror det här är något som kommer att finnas i framtiden.
Våga prova något nytt
Victoria själv är inte så mycket för trender när det gäller trädgårdsodling. Hon tänker långsiktigt, och att det ska fungera i många år, förhoppningsvis en hel livstid.
– Växterna blir lite som en egen familj, så ser jag det i alla fall. Och man kan ju inte plantera ett träd för att sedan byta ut det mot något annat, bara för att det råkar vara mer populärt med rönnar än äppelträd det året.
”Jag skulle önska att fler satte lite mer roliga träd. Till exempel päronkvitten med sina rosa blommor och tuttifrutti-doftande frukter, och det finns jättemånga lättodlade magnoliaträd.”
Ett av Victorias främsta råd är att man planerar sin trädgård i god tid, och gärna bestämmer sig för en genomgående färgskala.
– Hemma hos mig har jag valt mycket grönt, sedan har jag blått och vitt och några accenter i vinrött. Silver, som till exempel lammöra, är också lätt att komponera med andra växter.
Hon tycker också att fler skulle våga sig på något mer annorlunda i sin trädgård, och att man ska passa på att fråga trädgårdsmästaren om råd.
– Jag skulle önska att fler satte lite mer roliga träd. Till exempel päronkvitten med sina rosa blommor och tuttifrutti-doftande frukter, och det finns jättemånga lättodlade magnoliaträd.
Behöver inte vara perfekt
Samtidigt ser Victoria att många tar på sig för stora projekt i sin trädgård som man varken har tid eller ork med.
– En vacker trädgård är arbetsamt och kommer definitivt inte från hängmattan, så jag tycker att man kanske ska välja ut två platser i trädgården där man vill vara, och håller ordning på.
Själv har Victoria en väldigt personlig relation till sin egen trädgård; dit får ingen utomstående komma. Där vill hon kunna koppla av och känna att allt inte behöver vara så perfekt hela tiden.
– Den privata trädgården ska ju vara ett andrum där man hämtar kraft och energi, den ska inte vara betungande.
Odla i stan utan trädgård eller balkong
Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja
VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri