Sofieros 150-årsfirande är lika mycket en tillbakablick, som en framåtblick mot de kommande 150 åren. Trädgården som Kronprinsessan Margareta anlade i början av förra seklet, är väl bevarad och lockar många besökare. Trädgårdschef Mikael Löfving berättar om den nya jubileumsträdgården och om en bortglömd pärla.
Att vandra genom rhododendronravinerna i Sofiero slottsträdgård är en upplevelse. Dofterna, fågelkvitter och vattnets porlande när man följer stigen mitt i Sveriges största rhododendronsamling, får en att släppa tankarna och bara njuta. När man höjer blicken och ser bakåt, så tornar Sofiero slott upp sig mot himlen.
Rhododendronsamlingen är kanske det som folk först kommer att tänka på när de hör om Sofiero i Helsingborg. Men i resten av trädgården, och i slottet kan man tillbringa många timmar. Slottsträdgården har olika höjdpunkter under olika säsonger. Sofieros trädgårdschef Mikael Löfving tipsar besökaren om att fråga i entrén om vad som är vackert just nu.
Blomstrande utveckling i Ockelbo
På historisk vandring
Att vandra genom trädgårdens olika delar är inte bara vackert, det är också en historisk vandring där man påminns om kungligheter som njutit av trädgården i äldre tider.
För 150 år sedan fick kronprins Oscar och hustrun Sofia av Nassau sin första sommar på Sofiero. De hade noga valt ut platsen där deras sommarslott skulle byggas. Mikael berättar om hur slottet fick sitt namn.
– Det är tack vare prinsessan Sofia av Nassau i Tyskland. Tanken var att hon skulle finna ro och avkoppling här, så namnet kommer därav.
Gustaf VI Adolf och hans Margareta fick överta Sofiero slott efter Oscar II 1905. Den mycket blomsterintresserade Kronprinsessan Margareta anlade sedan den trädgård vi kan besöka idag.
Sofiero ligger vår nuvarande kungafamilj varmt om hjärtat. Som barn besökte kungen sin farfar här om somrarna. Och det var Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia som invigde 150-årsfirandet på nationaldagen.
Lena Israelsson odlar på Mellanösternvis med flyktingar
Nyanlagd jubileumsträdgård som ska bestå
Med anledning av jubileumsåret har man skapat en jubileumsträdgård i en befintlig del av trädgården. Inslaget är något nytt, som ska vara ett komplement till de äldre delarna. Det är tänkt att den ska finnas kvar, men en del av jubileumsträdgården görs om av olika trädgårdsdesigners som får skapa sin idéträdgård för ett par år.
”Gräset bidrar till att jubileumsträdgården är en attraktiv del under en stor del av säsongen, med olika färger och former på blad, och med olika vippor och blomställningar.”
Jubileumsträdgården bjuder på kontraster. Den vilda, böljande sommarängen står i kontrast mot de formklippta pelarna i bok och idegran, och den stilrena, rektangulära fontänen.
Mikael berättar om de olika vackra gräsen som planterats som ett modernare inslag i jubileumsträdgården. Kronprinsessan Margareta skapade mycket av planteringarna på Sofiero under sin tid, i början av 1900-talet. Men då användes gräs inte alls på det här sättet, säger han.
– Vi tror att om hon hade fått designa rabatterna i år så hade hon använt sig mycket av gräs. Hon var mycket nyfiken på det nya och att pröva det nya.
Gräset bidrar till att jubileumsträdgården är en attraktiv del under en stor del av säsongen, med olika färger och former på blad, och med olika vippor och blomställningar. De formklippta buskarna är fina under hela året, vintertid med frost och snöhattar på.
Jubileumsträdgården kan också ge inspiration till besökare, idéer att ta hem till sin egen trädgård. De som inte har trädgård eller kanske inte har arbetat mycket i en trädgård kan också lära sig av den här nyanläggningen. Mikael berättar att växter som man trott ska trivas i en rabatt kanske inte gör det, och då får man lov att acceptera det. Han säger att det tar två-tre år innan en rabatt sluter sig.
– Det tar lite tid från plantering till färdigt resultat. Det är en viktig lärdom. De rabatter som är fantastiskt fina nu, de kan stå sig i många tiotals år, i generationer framöver.
”Det är svårt att slå naturens egen skönhet i en helt anlagd trädgård. Men kan man lägga till några diamanter här och var så …”
”En bortglömd pärla”
Trädgårdschefen har en egen favorit i trädgården, en bortglömd pärla, säger han. Den ligger i en del av parken som man kanske missar de första gångerna man besöker Sofiero. ”Olles damm” hittar man om man går till vänster från entrén, högst upp i södra rhododendronravinen. Platsen är fin under flera årstider.
– På våren, med lite inplanterad, tidig rhododendron, men även vitsipporna som speglar sig. Den blandningen av det naturliga och det anlagda, tycker jag är fantastiskt vacker. Där är en del japanska lönnar också. Jag tycker att höstfägringen blir väldigt fin där vid dammen.
– Just den här kombinationen med det naturliga och det lite anlagda… Det är svårt att slå naturens egen skönhet i en helt anlagd trädgård. Men kan man lägga till några diamanter här och var i den redan nästan perfekta parken så…
Medicinska bevis för naturens läkande kraft
Shen Yun avslutade framgångsrik världsturné