USA:s tull ska beslagta hårprodukter från tvångsarbetsläger i Kina
USA:s tull och gränsbevakning, CBP, kommer att beslagta hårprodukter kopplade till tvångsarbetsläger i Xinjiang i Kina. Foto: Joe Raedle/Getty Images


USA:s tull och gränsbevakning, CBP, meddelar att man har utfärdat en order som innebär att man kommer att beslagta importerade hårprodukter kopplade till tvångsarbete i Xinjiangprovinsen i Kina.

Myndigheten säger att man har fått information som pekar på att företaget Meixin Hair Product Co. Ltd. använder sig av fängelsearbete och tvångsarbete. Det ska också förekomma orimligt övertidsarbete, undanhållande av löner och begräsning av rörelsefriheten.

”Allvarlig människorättsfråga”

Enligt CBP misstänker man på goda grunder att produkter har tillverkats och tagits fram helt eller delvis med hjälp av tvångsarbete.

– Att använda tvångsarbete är inte bara en allvarlig människorättsfråga utan det handlar också om orättvis konkurrens i vår globala leverantörskedja, säger Brenda Smith, vice chefsombud på CBP:s handelskontor, i ett pressmeddelande.

I maj utfärdade myndigheten en order om beslagtagning mot företaget Hetian Haolin Hair Accessories Co. Ltd, som också har tillverkning i Xinjiangprovinsen, där det ska förekomma tvångsarbete.

Uppmaning till sanktioner

På onsdagen skrev USA:s president, Donald Trump, under en lag där man uppmanar till sanktioner mot de som är ansvariga för förtrycket av uigurer i Kina.

”Lagen kommer att hålla förövare ansvariga för människorättskränkningar och övergrepp, såsom systematisk användning av indoktrineringsläger, tvångsarbete och inkräktande övervakning för att utplåna uigurers och andra minoriteters etniska identitet och religiösa tro i Kina”, säger han i ett pressmeddelande.

Ett stort antal vittnesmål och utredningar som gjorts av Amnesty International och andra människorättsorganisationer visar att cirka miljon människor sitter i omskolnings- eller arbetsläger i Xinjiangprovinsen i Kina. Det rör sig främst om uigurer, kazaker och andra muslimska grupper i regionen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.