I samband med årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg förnyade USA efterfrågan på en officiell redogörelse över de som dödades i den kinesiska regimens nedslag mot pro-demokratiska demonstranter 1989.
”Vi sörjer offren från den 4 juni 1989, och vi står med det kinesiska folket som fortsätter att längta efter en regering som skyddar mänskliga rättigheter, grundläggande friheter och mänsklig värdighet”, sade Morgan Ortagus, talesman för USA:s utrikesdepartement i ett uttalande den 3 juni.
Sent på kvällen den 3 juni 1989 lät det kinesiska kommunistpartiet (KKP) militären slå ner på studenter som protesterade fredligt för större frihet, på Himmelska fridens torg i Peking. Soldater rullade in med tankvagnar, körde över demonstranter och sköt skarpt mot obeväpnade studenter. Tusentals uppskattas ha dödats.
Ännu har KKP inte avslöjat antalet eller namnen på de som dödades i det blodiga nedslaget. All information om händelsen är kraftigt censurerad i Fastlandskina.
”Vi upprepar vår efterfrågan på en fullständig, officiell redogörelse över de som dödades eller saknades”, sade Ortogus.
Årsdagen för massakern inträffar samtidigt som allt fler i världen fördömer KKP:s beslut att införa en nationell säkerhetslag i Hongkong. Kritiker befarar att lagen kommer att kränka friheter i den tidigare brittiska kolonin.
Aktivister i Hongkong har planerat en demonstration på torsdagen för att markera årsdagen, trots att polisen har ställt in en årlig ljusvaka på grund av coronaviruset. Staden har arrangerat ljusvakan varje år sedan 1990, med över 100 000 deltagare de senaste åren.
På twitter kritiserade utrikesminister Mike Pompeo att manifestationen ställdes in:
”Om det är någon tvekan om Pekings avsikt, så är det att förneka hongkongbor en röst och ett val, och göra dem likadana som fastlandsbor.”
I fredags meddelade president Donald Trump att administrationen skulle börja upphäva Hongkongs särskilda privilegier, på grund av att de inte var tillräckligt självständiga från fastlandet efter Pekings senaste drag. När staden gick från brittiskt till kinesiskt styre 1997 hade regimen lovat att ge Hongkong en högre grad av självständighet under ”ett land, två system”.
Pompeo träffade i tisdags fyra överlevare från massakern på Himmelska fridens torg: Wang Dan, Su Xiaokang, Liane Lee och Henry Li.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) June 3, 2020
Flera lagstiftande politiker upprepade administrationens efterfrågan på rättvisa.
”Vi står med offrens familjemedlemmar, inklusive de modiga Tiananmen Mothers, som fortfarande söker sanning och rättvisa, med stor risk för sin egen säkerhet”, sade James McGovern och Marco Rubio, ordförande och vice ordförande i Congressional-Executive Commission on China, en oberoende statlig institution som övervakar mänskliga rättigheter och hur lagar efterlevs i Kina.
Tiananmen Mothers är en grupp familjemedlemmar till offer för massakern, som i flera årtionden har arbetat för rättvisa, ansvarsskyldighet, och kompensation för sina anhöriga. Medlemmar i gruppen har själva utsatts för trakasserier och förtryck av den kinesiska regimen.
”Trettioen år efter blodsutgjutelsen fortsätter insatser av det kinesiska folket för att utöva sina grundläggande friheter, allt för ofta att mötas med brutalt förtryck”, sade politikerna.
De avslutade med ord från Tiananmen Mothers: ”De hårda fakta från massakern har etsats in i historien. Ingen kan radera dem; ingen makt, oavsett hur mäktig den är, kan förändra det; och inga ord eller tungor, hur tydliga de än är, kan förneka dem.”
Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.