Pompeo varnar Kina för att hindra amerikanska journalister i Hongkong
USA: utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images


USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade på söndagen att han tror att Kina har hotat att blanda sig i amerikanska journalisters arbete i Hongkong. Han varnar samtidigt Peking att beslut som inverkar på Hongkongs självstyre kan komma att påverka USA:s bedömning av Hongkongs status, rapporterar Reuters.

– De här journalisterna är en del av den fria pressen, inte propagandakadrer, och deras värdefulla rapportering informerar kinesiska medborgare och världen, sade han i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån.

För två veckor sedan sade Pompeo att utrikesdepartementet har skjutit upp en rapport till kongressen. Detta då man nu gör en bedömning om Hongkong åtnjuter tillräckligt med autonomi från Kina för att kunna fortsätta få speciell behandling från USA.

Han sade att orsaken till att man skjuter upp rapporten är att man vill vänta med ett beslut eftersom Kinas nationella folkkongress kommer att samlas den 22 maj.

Kinesiska regimen utvisar amerikanska journalister

De senaste månaderna har spänningen mellan USA och Kina ökat. I februari beslutade USA att fem statliga kinesiska medier ska registrera sina anställda och egendomar som de har i landet. Detta då man oroas över att Kina sprider alltmer aggressiv propaganda i sina medier.

Som ett svar på detta beslutade Kina i mars att flera journalister från The New York Times, The Wall Street Journal och Washington Post kommer att utvisas.

Samtidigt har president Donald Trump och Mike Pompeo anklagat Kina för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa KKP-viruset i tid. Båda har också sagt att de tror att viruset kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan i Kina.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi.

USA inför nya regler mot statliga kinesiska medier

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.