USA skärper visumregler för kinesiska journalister
USA skärper visumregler för kinesiska journalister i landet. Foto: Epoch Times


USA meddelade på fredagen att man skärper visumregler för kinesiska journalister i landet, rapporterar Reuters.

Beskedet kommer samtidigt som spänningarna mellan de två länderna har ökat. USA:s departement för inrikes säkerhet, DHS, säger att beslutet grundar sig i Kinas ”inskränkningar av oberoende journalistik”.

De skärpta reglerna träder i kraft på måndagen och innebär att kinesiska reportrars visum begränsas till en 90-dagarsperiod, med möjlighet till förlängning.

En tjänsteman vid DHS sade till Reuters att de nya reglerna innebär att myndigheten oftare kan komma att granska kinesiska journalisters visumansökningar, vilket sannolikt generellt kommer att minska antalet kinesiska journalister i USA. Enligt tjänstemannen kommer det ”att skapa större nationellt säkerhetsskydd”.

Kinesiska regimen utvisar amerikanska journalister

Enligt DHS kommer inte de nya reglerna gälla för journalister med pass från Hongkong eller Macau.

De senaste månaderna har spänningarna mellan de två länderna ökat. I februari beslutade USA att fem statliga kinesiska medier ska registrera sina anställda och egendomar som de har i landet.

Som ett svar på detta beslutade Kina i mars att flera journalister från tidningarna The New York Times, The Wall Street Journal och Washington Post kommer att utvisas.

USA:s president Donald Trump har anklagat Kina för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa KKP-viruset i tid.

I slutet av april sade han också att han tror att viruset kan ha sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan i Kina, något som också utrikesminister Mike Pompeo har hävdat.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

USA inför nya regler mot statliga kinesiska medier

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.