Mike Pompeo: Pandemin – väckarklocka för att se hoten från Kommunistkina
USA:s utrikesminister Mike Pompeo talar vid en presskonferens i Washington DC, den 6 maj 2020. Foto: Kevin Lamarque/POOL/AFP via Getty Images


Pandemin driver på världen att ”vakna upp” till de hot som kommunismens Kina utgör, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo den 7 maj. Samtidigt vill nu allt fler västländer att pandemins ursprung granskas. 

”Jag tror att hela världen nu vaknar upp”, sade Pompeo i en radiointervju för ”The Steve Gruber Show”.

”Jag tror att de [andra länder] har sett vad President Trump har gjort och de vaknar nu också upp till utmaningen”, sade han och refererade till USA:s hårda hållning mot Kina.

”Jag tror att hela världen nu kan se att den här regimen, den här auktoritära regimen, helt enkelt är annorlunda mot vad vi är.”

Allt fler västerländska länder vill granska Pekings mörkläggning av utbrottet och efterfrågar nu en undersökning av pandemins ursprung.

Frihet kontra tyranni

Morgan Ortagus, talesman för USA:s utrikesdepartement sade i en intervju den 6 maj för Epoch Times ”American Thought Leaders” att pandemin har gjort det tydligt hur fria och ofria länder hanterar en kris.

– Om någon skulle vara nyfiken på hur auktoritära samhällen hanterar en pandemi, jämfört med demokratier, för mig är det mer kristallklart nu än någonsin … den sortens transparens får man bara i fria och öppna samhällen, säger Ortagus.

Hon pekar på auktoritära regimer som Kina, Nordkorea, och Iran.

– Det är inte bara att vi tror att de underrapporterar antalet smittade, sannolikt underrapporterar de även grovt antalet döda.

Tidigare rapportering av Epoch Times, baserad på läckta dokument och förstahandsrapportering från kinesiska invånare, visar att myndigheter har underraporterat antalet smittade och döda på grund av KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP). De fortsätter också att mörklägga allvaret med nya utbrott i norra Kina.

Nordkorea hävdar att de inte har några fall av virussmitta, men Ortagus kommenterar:

– Visst, det sker mirakel varje dag. Jag tror inte att det här är ett av dem.

Brist på transparens

Pompeo har upprepade gånger uppmanat den kinesiska regimen att ge information om utbrottets ursprung.

”Vi har fortfarande inte de prover vi behöver. Vi har fortfarande inget tillträde. De finns fortfarande ingen transparens, och de fortsätter att neka tillgång till den här viktiga informationen som våra forskare, våra epidemiologer behöver”, sade han vid en presskonferens den 6 maj.

Administrationen har ännu inte kommit till en slutsats kring pandemins ursprung.

”Säkerhetstjänsten håller fortfarande på och tar reda på precis var viruset kom ifrån”, sade Pompeo.

Försvarschefen Mark Milley sade den 5 maj att den ”sammanvägda bedömningen” är att viruset är ”naturligt och inte skapat av människan”; samma slutsats som säkerhetsrådgivare drog förra veckan.

Gällande den andra frågan, om viruset spreds från labbet av misstag eller medvetet, säger Milley:

– Vi har inga slutgiltiga bevis får någotdera, men av det sammantagna [att döma] så var det troligtvis inte medvetet gjort.

Ortagus säger:

– Det är uppenbart att det är möjligt för ett naturligt virus att utgå från ett labb. Det behöver inte vara ett virus som är tillverkat av människan. … Det är också möjligt, så som många inom säkerhetstjänsten har pekat på, att saker kan läcka från ett labb oavsiktligt, utan att vara en medveten eller avsiktlig läcka.

Pompeo sade i radiointervjun att KKP har ett val att göra när det gäller om det vill delta i det internationella samfundet ”som en medlem av det civiliserade samhället”.

”Vi känner alla till Sovjetunionens historia. Vill de bete sig på ett sätt som är mer i enlighet med vad auktoritära regimer har gjort på jorden under hemskt lång tid?”

”Om de gör det, så vet jag att President Trump kommer att göra det rätta för att säkerställa att vi skyddar det amerikanska folket.”

Följ Cathy på Twitter: @CathyHe_ET

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.