Flera amerikanska journalister från tidningarna The New York Times, The Wall Street Journal och Washington Post kommer att utvisas från Kina. Det ses som ett svar på Trumpadministrationens senaste åtgärder mot kinesiska statliga medier i USA.
Kinas utrikesdepartement meddelade på tisdagen att de journalister som utvisas måste lämna in sina arbetstillstånd inom tio dagar. Samtidigt måste de nämnda tidningarna och även Voice of America och Time registrera sina anställda och egendomar samt sin ekonomi och verksamhet i Kina.
Kinas utrikesdepartement skriver i meddelandet att de anställda ”kommer inte att kunna fortsätta arbeta som journalister i Folkrepubliken Kina, inklusive Hongkong och Macao”.
Departementet tillade att man kommer att införa åtgärder mot amerikanska journalister på grund av ”diskriminerande restriktioner som USA har infört på kinesiska journalister vad gäller visum, administrativa redogörelser och rapportering”. Detta utan att uppge några detaljer kring det.
Washington Post: ”Beklagligt”
I början av mars beslutade USA att man inför begränsningar för fem statliga kinesiska medier i landet, däribland Xinhua News Agency och China Global Television Network.
Enligt amerikanska tjänstemän vidtog man dessa åtgärder på grund av Pekings fortsatta ”trakasserier för att tysta representanter som tillhör en fri och oberoende press”.
Marty Baron, chefredaktör för Washington Post, sade i ett uttalande att Kinaregimens beslut är ”speciellt beklagligt därför att det kommer mitt under en global kris som är utan motstycke, när ren och tillförlitlig information om den internationella responsen på COVID-19 är av vikt”.
”Att allvarligt begränsa detta informationsflöde, vilket Kina nu försöker göra, förvärrar endast situationen”, sade han, enligt Reuters.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade under en presskonferens att han beklagar regimens beslut att ”ytterligare begränsa omvärldens möjligheter via pressen att fritt kunna rapportera”.
Samtidigt menar han att det inte går att jämföra kinesiska statliga medier med amerikanska oberoende nyhetskanaler. Han försvarar därför USA:s beslut om att identifiera de statliga medierna som ”utländsk mission” då ”de inte var medier som agerar fritt här”. Istället menar han att de ”var del av kinesiska propaganda-medier”.
Minst 13 journalister berörs av utvisningen, enligt Foreign Correspondents' Club of China, som säger att man beklagar Kinas beslut.
Intensiferad kampanj
I februari fick tre journalister från The Wall Street Journal sina visum indragna i Kina. Orsaken är att tidningen har vägrat att be om ursäkt för en ”rasistisk diskriminerande” rubrik i en ledarartikel där man kallade Kina den ”verklige sjuke mannen i Asien”. Ytterligare en journalist för tidningen tvingades lämna Peking förra året efter att Kina vägrat förnya hans visum.
I början av mars skrev Foreign Correspondents' Club of China, FCCC, i en rapport att den kinesiska regimen har begränsat visum som del i en intensifierad kampanj för att undertrycka oberoende rapportering om ämnen som Peking betraktar som känsliga.
”Samtidigt som Kina får allt större ekonomiskt inflytande, har man visat ökad beredvillighet att använda sin betydande statliga makt för att förtrycka faktarapportering som inte passar in i den globala bilden som man försöker presentera”, står det att läsa i rapporten.
THREAD 1/5 It’s here: our 2019 working conditions report. The report finds that Chinese authorities have weaponized visas against the foreign press by issuing truncated press credentials and expelling journalists thru non-renewal. Read the full report: https://t.co/1T5uB7sxMr
— Foreign Correspondents' Club of China (@fccchina) March 2, 2020
De senaste åren har det blivit allt svårare för utländska journalister att verka och bedriva undersökande journalistik i Kina. Den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson blev svartlistad av landet för fyra år sedan.
Reportrar utan gränser, RSF, rankar Kina som nummer 177 i 180 länder i deras pressfrihetsindex. Enligt organisationen sitter 120 journalister och bloggare fängslade i Kina.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.