Håll dig hemma och ring sjukvården. Det är rådet från Folkhälsomyndigheten om du fått feber och kan ha smittats av det nya coronaviruset.
— Man ska inte gå och sätta sig på en akutmottagning eller vårdcentral, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
Råden gäller för dem som har symtom som feber och andningssvårigheter och varit i en riskzon eller haft närkontakt med någon som smittats av coronaviruset.
— Har man varit i ett område där det pågår smittspridning och inom 14 dagar efter det att man kommit hem börjar känna sig hängig, febrig och så vidare, så ska man stanna hemma och träffa så få som möjligt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Blir man inte bättre ska man ringa 1177 Vårdguiden.
— Då får du veta hur du i just ditt sjukhusområde på bästa sätt kan ta dig till sjukvården. De gör sedan bedömning om det behövs en provtagning, säger Tegnell.
Känsligt på akuten
Varför ska man inte gå till vårdcentralen eller akuten?
— För att inte riskera att smitta fler i den miljön där det finns många som är ganska känsliga, säger Tegnell.
Men när behöver man egentligen vara orolig för att ha blivit smittad?
Det är om du har feber, hosta eller andningsvårigheter och har varit i ett utbrottsdrabbat område 14 dagar innan symtomen visat sig. Det gäller resor inom Kina (utom Hongkong och Macao), Sydkorea, Iran och norra Italien.
Smittorisken gäller också personer med symtom som haft nära kontakt med någon annan smittad.
Har du inte utsatts för smittorisk men ändå känner influensasymtom är det de vanliga råden för influensa som gäller som vanligt. Var hemma från jobbet, vila och ta febernedsättande.
Nysningar smittar
Coronaviruset smittar genom så kallad droppsmitta, och för att få viruset måste du ha nära kontakt med någon som redan är smittad. Nära kontakt innebär kontakt ansikte mot ansikte på mindre än två meter, eller att man vistats i ett slutet rum med en smittad person med symtom till exempel.
— Man har viruset i sin saliv eller slemhinnor och det kommer ut när man hostar och nyser men når inte speciellt långt. Det är om man bor tillsammans eller sitter i möten tillsammans under längre stunder. Den normala smittvägen är inte i snabba kontakter som i tunnelbanan eller om någon går förbi på stan, säger Tegnell.
(Anna Hansson/TT)
(Carin Fock/TT)