Chefen för Wuchangsjukhuet i Wuhan, virusutbrottets epicentrum, har dött av sjukdomen.
50-åriga Liu Zhiming var neurolog och chef för Wuchangsjukhuset i Wuhan, Kina. Statsmedia har bekräftat att han dog på morgonen den 18 februari kinesisk tid. Han är fram till nu den högste medicinska tjänsteman som fallit offer för viruset, COVID-19.
Chefen för Hubeis hälsokommissions presscenter rapporterade först att Liu hade dött omkring klockan tio på förmiddagen lokal tid den 17 februari, på Weibo, en populär Twitter-liknande kinesisk social medieplattform.
I meddelandet, som senare togs bort, skrev han att Liu var den första sjukhuschef som hade ”offrat” sitt liv för att bekämpa viruset, och ”beklagade djupt sorgen”.
Red Star News bekräftade nyheten genom flera källor från Wuchangsjukhuset.
Liu hade varit vid god hälsa under de år han arbetat på sjukhuset, och under sin tidigare anställning som vice chef på Wuhans tredje sjukhus, berättade en läkare som varit bekant med Liu.
Statsmedia bekräftade hans död den 18 februari, och sade att han dött efter en akutbehandling som varit utan framgång.
Bara tre dagar tidigare hade även sjuksköterskan Liu Fan, 59 år, (inget samband med Liu Zhiming) från samma sjukhus dött av viruset. Enligt sjukhusets Weibo-konto hade Liu Fan inte tilldelats arbete i frontlinjen på grund av sin höga ålder.
Ytterligare minst sex medicinska tjänstemän har dött av viruset, enligt den nationella hälsokommissionen.
Enligt en medicinsk rapport från den 17 februari, har så många som 3 019 vårdanställda smittats av viruset under perioden 8 december till 11 februari, men endast 1 716 av dem har blivit formellt diagnosticerade.
Förvirring
Bara några timmar efter partisekreterarens Weibo-inlägg uppstod förvirring, då Liu's fru enligt uppgift berättade för Pear Video, en ledande kinesisk videoplattform, att Liu befann sig i ett kritiskt tillstånd och var beroende av ECMO-behandling (en behandling för att ge extra syre) för att ge andningsstöd. Hon tillade att hans sjukdom hade pågått i mer än 20 dagar. Liu överfördes till Wuhan Tongji Hospital den 14 februari och har varit under intubation sedan dess, sade hon.
Rösten i videon hade ändrats elektroniskt. Epoch Times kan inte oberoende verifiera videoklippets äkthet. En anställd från sjukhuset bekräftade att ”han behandlades” men gav ingen ytterligare information. En annan anställd på sjukhuset sade att de inte visste något mer om saken utöver vad som sades på nätet.
China Daily och flera andra statsstyrda medier publicerade också rapporter om Lius död, men tog sedan bort både sina artiklar och inlägg på sociala medier, så som man gjorde efter läkaren och visselblåsaren Li Wenliangs död, för mindre än två veckor sedan.
Det här sättet som kinesiska myndigheter och statsmedia använder för att ändra och manipulera fakta visar hur svårt det kan vara att få korrekt information om vad som verkligen pågår i Kina.
Tiden för Lius död fastställdes slutligen till klockan 10.30 på förmiddagen, enligt kinesisk statsmedia, med hänvisning till ett medicinskt team från Peking.
Visselblåsarens död
Li, en av de åtta läkare som först gick ut och varnade för det ”SARS-liknande” virusutbrottet sent i december, anklagades av kinesisk polis för ”ryktesspridning” innan han dog av viruset.
Li, som var ögonläkare, smittades ovetandes när han behandlade en patient som bar på viruset. Inom kort blev även hans föräldrar sjuka. Li dog på morgonen den 7 februari, 34 år gammal, och lämnade efter sig en 5-årig son och sin gravida fru.
De motsägelsefulla rapporterna och den ändrade informationen om Lis död, orsakade dock ilska på internet.
Statliga medier rapporterade inledningsvis att Li dog av organsvikt på kvällen den 6 februari, vilket snabbt ledde till ett känsloutbrott av sorg över hela landet. Runt midnatt sade sjukhuset emellertid i ett inlägg på Weibo att de fortfarande försökte återuppliva honom, och att de även satt honom på livsuppehållande behandling.
Därefter började nätcensorer ta bort alla nyheter och webb-inlägg om Li's död från internet. Klockan 16.00 bekräftade slutligen People's Daily hans död i ett inlägg på sociala media.
Många människor sörjde Li på sociala medier, och anklagade myndigheterna för att ha ”satt upp en politisk show” för att kontrollera folkopinionen.
”De låter honom inte ens dö med värdighet. Förstår ni inte att man kan bara dö om de vill att man ska göra det”, skrev en person.
Den 11 februari introducerade fyra amerikanska senatorer en resolution för att hedra Li.
"Myndigheterna tystade Li som läkare, men Li som samhällsmedborgare, efterlyste en ökad öppenhet och transparens som kommer att genljuda långt efter hans bortgång”, sade Senator Tom Cotton.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.