Upprepat budskap: Coronavirus kan smitta utan symtom
Människor bär ansiktsmask för att skydda sig mot coronaviruset i Hongkong, den 5 feb, 2020. Foto: Anthony Wallace/AFP via Getty Images


Det nya coronaviruset, eller COVID-19, kan spridas av människor som inte visar symtom, bekräftade chefen för USA:s folkhälsomyndighet (CDC), Dr. Robert Redfield, på torsdagen.

Redfield säger att asymtomatisk överföring av COVID-19 är möjlig. Flera kinesiska medicinska tjänstemän har gjort liknande uttalanden om virusets spridning under de senaste veckorna.

”Vi har haft god kommunikation med våra kollegor som bekräftar asymtomatisk infektion, och som bekräftar asymtomatisk överföring, så att vi kan få ett tydligare kliniskt spektrum av sjukdomen i Kina. Vad vi dock inte vet är hur många av de asymtomatiska fallen som driver överföringen”, sade han till CNN i en intervju

Redfield sade att vissa bekräftade COVID-19 patienter haft ”lite ont i halsen” och inget annat, vilket visar hur svårt det är att upptäcka viruset.

”Vad jag har förstått under de senaste två veckorna är att den här sjukdomens spektrum är mycket bredare än vad som tidigare uppgetts. Det finns betydligt mer asymtomatisk sjukdom”, sade han till tidningen.

En läkare sprayas med desinfektionsmedel av sin kollega i en karantänzon i Wuhan, det nya coronavirusutbrottets epicentrum, i Kinas Hubeiprovins, den 3 feb, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

I samma intervju säger Redfield att amerikanska experter fortfarande inte har tillåtits att komma in i Kina för att hjälpa till med virusutbrottet, trots flera erbjudanden. Han säger att på grund av detta finns det fortfarande mycket som amerikanska tjänstemän inte vet om.

– Det finns mycket information som vi inte känner till – det är därför som jag erbjöd vår hjälp, direkt assistans, och att skicka våra CDC-[experter] dit redan den 6 januari, för att verkligen kunna hjälpa dem att samla den informationen, och för att vi också skulle få möjlighet att direkt se den information vi behöver för att kunna ge rätt hälsorekommendationer till vårt land, sade Redfield.

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow uttryckte en liknande uppfattning, och anklagade den kinesiska regimen för en "bristande öppenhet” i sitt rapporterande om viruset.

– Vi är besvikna över att vi inte har bjudits in. Och vi är lite besvikna över bristen på öppenhet, sade Kudlow till reportrar i Vita huset i torsdags.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.