Brittisk ”superspridare” av viruset indentifierad – helt återhämtad från smittan


Den brittiske man som tros ha smittat minst 11 personer med det nya coronaviruset har avslöjat sin indentitet och säger att han nu är helt återhämtad.

53-årige Steve Walsh reste till en affärskonferens i Singapore i januari. Innan han återvände till England besökte han en skidort i Frankrike.

Fem personer som bodde på samma hotell har testat positivt för viruset, uppgav franska myndigheter. Fem andra personer i England, som varit i kontakt med ett känt fall i Frankrike testade också positivt, sade brittiska myndigheter. Ytterligare en person i Spanien som testade positivt tros ha haft kontakt med Walsh, en så kallad ”super-spridare”, eller en som för smittan vidare till fler människor än vad majoriteten av smittade personer gör.

– Det här är inte särskilt överraskande, men det verkar som att det här indexfallet har fört smittan vidare till ett ovanligt stort antal han haft kontakt med. Av den anledningen kan han kallas en ”super-spridare”, säger Andrew Freedman, expert på infektionssjukdomar, till The Guardian.

Coronavirus ses vanligtvis hos djur, men i ovanliga fall kan det överföras till människor och börja spridas från människa till människa. Det nya viruset bröt ut i staden Wuhan i december 2019, och har smittat tiotusentals människor, främst i Kina.

Färdvägen för en världsresande som smittat andra:

En brittisk man som deltog i en konferens i Singapore har smittat andra med coronaviruset. Bild: AP Infographic

– 20-22 januari: En brittisk man deltar i en konferens i Singapore.
– 24 januari: Han reser till Genéve i Schweiz, sedan landvägen till Saint-Gervais-les-Bains i Frankrike, och bor 4 nätter i Contamines-Montjoie.
– 28 januari: Han flyger till England och hem till Hove i närheten av Brighton.
– 7 februari: Brittiska tjänstemän bekräftar att mannen bär på viruset och kontaktar franska myndigheter.
– 8 februari: 5 personer i Contamines-Montjoie testar positivt. Alla hade haft kontakt med smittbäraren.
– 9 februari: 1 smittad person kopplad till smittbäraren bekräftas i England; 1 smittad sannolikt kopplad till smittbäraren bekräftad i Spanien.
– 10 februari: Ytterligare 4 personer som varit i kontakt med den ursprungliga smittbäraren testar positivt i England.

Inkubationstiden för det nya viruset kan vara så lång som 24 dagar, enligt en ny studie, och förutom genom nära kontakt kan viruset också spridas via luften.

Walsh befinner sig fortfarande i karantän på ett sjukhus i London, men uppger i ett uttalande att han mår bra, och uttrycker sin tacksamhet till Englands nationella hälso- och sjukvård (NHS).

– Jag vill tacka NHS för all hjälp och vård – och samtidigt som jag själv är helt återställd, går mina tankar till andra som har smittats med coronaviruset, säger han i uttalandet som gått ut till flera media.

Walsh säger att han kontaktade sin läkare och NHS efter att ha fått veta att han blivit exponerad för ett bekräftat fall av det nya viruset, och blev tillsagd att isolera sig själv hemma.

En skylt med texten ”Välkommen till Brighton och Hove” intill vägkanten i Brighton, England, 11 feb. 2020. Flera områden i och omkring Brighton har satts i karantän efter att en man kopplats till ett flertal coronavirusfall i England, kommit i kontakt med allmänheten och sjukvårdspersonal. Foto: Chris J Ratcliffe, Getty Images

– När diagnosen bekräftats sändes jag till en isoleringsavdelning på sjukhuset, där jag fortfarande befinner mig, och som en säkerhetsåtgärd ombads även min familj att isolera sig, säger Walsh.

– Jag tackar också vänner, familj och kollegor för deras stöd under de senaste veckorna, och jag ber media att respektera vårt privatliv.

Hans fru och två döttrar har testats negativt för viruset.

Walsh’s arbetsgivare, Servomex, ordnade en affärskonferens i Singapore, där personer från Sydkorea, Malaysia och England smittades av viruset.

– Vi är mycket glada över att Steve Walsh är fullständigt återhämtad. Vi fortsätter att ge honom och hans familj stöd. Vi samarbetar med folkhälsomyndigheten för att försäkra vår personals och samhällets väl, och önskar alla med viruset en snabb och fullständig återhämtning, säger Servomex i ett uttalande.

County Oak Medical Center i Brighton, England, är stängt på grund av rädslan för coronaviruset i staden, den 11 feb. 2020. Foto: Chris J Ratcliffe, Getty Images

Flygbolaget Easy Jet säger att 183 passagerare och sex besättningsmedlemmar var på flyget som Walsh tog från Genéve till Gatwick Airport i London den 28 jan.

Besättningen har ombetts att övervaka sin hälsa, och ingen visar några symtom, sade flygbolaget i ett uttalande.

Paul Cosford, på Englands hälsomyndighet, sade till Sky News i måndags att de fyra nya fallen som bekräftats i Storbritannien inte kom ”som en överraskning”, med anledning av deras koppling till ett känt fall, som antas vara Walsh.

Englands chefsöverläkare, Chris Whitty, sade i ett uttalande att de nya fallen var kända kontakter till ett tidigare bekräftat fall i England, och att viruset överfördes i Frankrike.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.