Iran och USA ska hålla "indirekta" samtal om Irans kärnenergiprogram. USA:s delegation leds av Vita husets Mellanösternsändebud Steve Witkoff. Israels premiärminister kräver att Irans kärnenergianläggningar förstörs.
"Iran och USA kommer att mötas i Oman på lördag för indirekta samtal på hög nivå. Det är lika mycket en möjlighet som ett test. Bollen är på USA:s planhalva", skrev utrikesminister Abbas Araghchi på X på tisdagen.
Det främsta målet är att få sanktionerna som är riktade mot Iran hävda, enligt utrikesministern.
Beskedet följdes av utspel från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som kräver att USA "spränger" Irans kärnenergianläggningar i ett eventuellt nytt avtal om landets atomenergi.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på besök i Vita huset. Foto: AP/TT
Nedmontera anläggningar
I ett inspelat tal efter sitt möte med Donald Trump i Washington säger Netanyahu att Iran under inga villkor får ha tillgång till kärnvapen. Han lägger till att en uppgörelse med Iran måste likna den som tidigare gjorts med Libyen.
– Vi går in, spränger anläggningarna, nedmonterar all utrustning – under amerikansk översyn. Det är det perfekta scenariot, säger han i talet enligt israeliska medier.
Irans utrikesminister varnade i sin tur USA:s president Donald Trump för att använda "militära alternativ" när samtalen återupptas. I ett debattinlägg i den amerikanska tidningen The Washington Post skriver Aragchi att ett avtal är möjligt om USA visar "god vilja".
Han betonar samtidigt att samtalen mellan parterna ska ske i olika rum, sannolikt med omanska medlare som springer mellan de två parterna.
– Vi har inga planer på att höja samtalen till en direkt nivå, sade Araghchi i statlig iransk tv.
Trump hotade Iran
Trump meddelade överraskande samtalen vid en pressträff med Netanyahu på måndagen. Då sade han att det rörde sig om direkta samtal.
– Kanske kan vi få till ett avtal, det hade varit varit mycket bra. Vi kommer att hålla mycket viktiga möten på nästan högsta nivå på lördag, sade han och hotade samtidigt Iran.
– Om samtalen inte blir framgångsrika tror jag att det är väldigt dåligt för Iran.
Sent på tisdagen bekräftade Trump att den amerikanska delegationen leds av Vita husets särskilda Mellanösternsändebud, fastighetsmagnaten Steve Witkoff. Därmed representeras inte USA av utrikesminister Marco Rubio eller utrikesdepartementet.
Under sin första mandatperiod drog Trump USA ur kärnenergiavtalet JCPOA med Iran. Avtalet innebar att sanktionslättnader byttes mot begränsningar av Irans kärntekniska program.
Sedan dess har flera larm kommit om att Iran är på väg att tillverka kärnvapen, något som regimen i Teheran förnekar.