Peking och andra områden utropar ”krigstillstånd”
Kinesiska arbetare i skyddsdräkter står i en hiss i ett köpcentrum i Peking, den 9 februari 2020. Foto: Kevin Frayer/Getty Images


Två kinesiska distrikt i den virusdrabbade provinsen Hubei har utfärdat ”krigstidshantering” och beordrat att bostäder bommas igen för att förhindra människor från att lämna husen. Detta är en del i landets hantering av den fördjupade coronaviruskrisen som har spridit ökad oro i hela världen.

Distriktet Zhangwan i Shiyan, en stad i Hubei, var först att implementera ordern och bomma igen bostäder.

Från den 13 februari kommer alla bostadsområden i distriktet att sättas under ”krigstidshantering”, enligt en notis som postades på onsdagskvällen.

Enligt notisen får personer i distriktet, undantaget medicinsk personal, tjänstemän som arbetar förebyggande mot virusspridningen, och de som levererar grundläggande förnödenheter, inte längre lämna sina lägenhetshus.

I videon ses bostäder spikas igen, på grund av konstaterad smitta av coronaviruset. 

”Extraordinärt drag”

Distriktets enhet för att förhindra spridningen sade att tilltaget var ett ”extraordinärt drag” eftersom de ”inte hade några andra alternativ”. Åtgärden kommer att fortgå under två veckor innan man beslutar sig för om man ska fortsätta med restriktionerna.

Tidigare på måndagen hade bostadsområden i hela Hubei förbjudit besök av personer med en kroppstemperatur på över 37.3 grader Celsius.

Två män lastar av grönsaker vid ett sjukhus i Wuhan, Kina, den 10 februari 2020. Foto: Stringe/Getty Images

Lokala befäl och tjänstemän som hanterar egendom kommer att arbeta i skift dygnet runt för att genomdriva påbudet, enligt notisen. Den som försöker bryta mot den här regeln kommer att arresteras. I meddelandet stod även att kommittétjänstemän kommer att arrangera för matleveranser och andra nödvändigheter fram till porten hos de isolerade, och på vissa tider. Myndigheterna kommer också att sätta priserna och bestämma vilka varor som ska levereras.

Några timmar senare utfärdade Dawu, som också ligger i Hubei, en isolering av bostadsområden för 14 dagar.

”I en mening: gå inte ut”, säger en tjänsteman vid Dawus statskontor till den kinesiska tidningen National Business Daily.

Fler än 80 städer i Kina, inklusive Peking och Shanghai har rörelsebegränsningar i olika grad.

Den 13 februari utfärdade inre Mongoliet en notis om att stänga ner alla offentliga anläggningar som inte är nödvändiga. Man kommer inte att hålla några bröllop och alla familjer ska stanna hemma. Endast en person i hushållet får gå ut och handla mat, enligt uttalandet.

En man bär på grönsaker i Peking, den 12 februari 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

”Krigstillstånd”

Partigrenen inom Center for Disease Prevention and Control utfärdade på tisdagen ett uttalande där alla partimedlemmar på myndigheten ombads att ”till fullo erkänna det akuta och viktiga läget” i det ”kritiska vägskälet” och ta steget in i ”ett krigstillstånd”.

För att förhindra att smittan sprids vidare förbjöds personal att besöka andra avdelningar såvida det inte är arbetsrelaterat. Uttalandet sade också att människor ska kommunicera via telefon eller andra kommunikationssätt för att minska interaktioner ansikte-mot-ansikte när det är möjligt.

När den kinesiske ledaren Xi Jinping nyligen framträdde i Peking sade han att de för ett ”totalkrig” mot utbrottet, där samhällena ligger i fronten.

Xiao Xu, vice chef för ditriktet Zhangwan, sade till det statliga radionätverket China National Radio att de nya åtgärderna är ett försök att kontrollera viruset från att sprida sig vidare då distriktet nu har upplevt en 80-procentig ökning i antal smittade. Han tillade att de valt ordet ”krigstidshantering” för att betona situationens allvar.

Qin Peng, politisk kommentator, säger att han misstänker att de kinesiska myndigheterna testar detta nu i det här distriktet. Om resultatet visar sig vara effektivt, så kan de vidta samma åtgärder i andra regioner, säger han.

Pekings ”krigstillstånd” verkar vara ett sätt för staden att låta människor ”vänja sig vid det gradvis”, säger han under en livesändning med den kinesiskspråkiga Epoch Times.

Kinesisk paramilitär polis hanterar desinfektionsmedel i Yunmeng i provinsen Hubei den 12 februari, 2020. Foto: STR/AFP via Getty Images

Utmaningar

Tong Zhaohui, vice chef vid Pekings sjukhus Chaoyang, skickades till Hubei för att hjälpa till att bekämpa utbrottet. Han säger att han sett en högre andel coronaviruspatienter med allvarlig andningssvikt.

”I jämförelse med SARS 2003 kommer andningssvikten den här gången ännu snabbare, och bristen på syre kan ibland bli mycket påtaglig”, sade han vid en presskonferens i Hubei på torsdagen.

Viruset angriper även patienters hjärta, vilket orsakar utmaningar vid behandling, sade han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör, deklarerade vid en presskonferens den 11 februari coronaviruset som ”allmänhetens fiende nummer ett”. Han varnade för att det kan ”skapa förstörelse politiskt, ekonomiskt och socialt”.

Följ Eva på Twitter: @EvaSailEast

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.